Županijski natječaj za bespovratne potpore u turizmu spreman, ali se još čeka razvoj situacije

| 10.4.2020. u 19:07h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija, kako je bilo najavljeno, i ove je godine pripremila natječaj za bespovratne potpore u turizmu, ali zbog trenutačne situacije i protuepidemijskih mjera, čeka se s objavom natječaja.

- Temeljem godišnjeg plana i proračuna, natječaj je spreman. Međutim obzirom na ozbiljnost situacije, te općenito nemogućnost prikupljanja dokumentacije za potencijalne prijavitelje, pričekat ćemo da vidimo razvoj situacije i prilagoditi se potrebama tržišta i naših gospodarstvenika. Možda će trebati samo podići razinu kvalitete kako bi bili konkurentniji. Naime, pozitivno je to da se naši iznajmljivači ne bave primarno samo turizmom i ne ovise isključivo o turizmu, stoga će i lakše podnijeti ovu pandemiju - rekao nam je županijski pročelnik za gospodarstvo Mladen Jakopović te je ujedno prokomentirao na koji bi način ova kriza mogla utjecati na kontinentalni turizam.

- U Varaždinskoj županiji (i ostatku kontinentalne Hrvatske) komercijalni subjekti kao i cjelokupne destinacije orijentirane su na cjelogodišnje poslovanje, te će kratkoročno u narednom kvartalu zbog ove situacije s COVIDA 19 doživjeti snažan udar. Hoteli, ugostiteljski objekti i privatni iznajmljivači iz Varaždinske županije zabilježit će pad za isto razdoblje u 2020. godini i do 50% što neće biti moguće nadoknaditi u ostatku 2020. godine. Turistički komercijalni subjekti u našoj županiji i ostatku kontinentalne Hrvatske naći će se u neodrživoj situaciji - smatra Jakopović te navodi niz posebnih mjera namijenjenih turističkom sektoru kojima bi se to moglo prevenirati.

- Ubrzani postupak i olakšanje prijave za mjeru Stalni sezonac, uz smanjenje odredbe o dužini rada kod poslodavca sa 6 na 1 mjesec iz razloga što su određeni sezonci već zaposleni zbog planiranog većeg obima posla za vrijeme Uskrsa i kongresne sezone. Subvencioniranje doprinosa i poreza na plaće zadržanih djelatnika u društvu za vrijeme trajanja krize u minimalnom iznosu od 50%, kao i mogućnost prolongiranja plaćanja ostatka doprinosa do kraja godine u mjesečnim ratama. Privremeno smanjenje fonda sati za vrijeme trajanja posebnih mjera i ograničenja kretanja. Preuzimanje nadoknade plaće od prvog dana na teret HZZO-a za djelatnike oboljele od Corona virusa ili za one koji moraju u samoizolaciju. Smanjena stopa PDV-a na usluge u turizmu (smještaj, hrana i piće) na rok od 6 mjeseci, počevši od 1. travnja, u svrhu oporavka. Zaustavljanje plaćanja i otpis parafiskalnih nameta (HRT pristojba, ZAMP, HGK, spomeničke rente i komunalne naknade i sl.) za vrijeme trajanja posebnih mjera i ograničenja kretanja s obzirom da nismo u mogućnosti komercijalizirati smještajne kapacitete. Odgoda plaćanja PDV-a za slučaj privremene nelikvidnosti. Sve ugovorene ugostiteljske usluge (smještaj, hrana i piće i slično) s državnim institucijama, ministarstvima, agencijama, poduzećima u vlasništvu države prolongirati na 3. i 4. kvartal umjesto otkazivanja kako bi se osigurao povrat dijela izgubljenog prihoda i noćenja - navodi Jakopović mjere koje bi trebala provesti resorna ministarstva, uz napomenu da ako se pandemija ublaži i turizam do lipnja počne više-manje normalno funkcionirati, onda se turistički sektor može nadati smanjenju štete.