Županijski natječaj za bespovratne potpore u turizmu spreman, ali se još čeka razvoj situacije

| 10.4.2020. u 19:07h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija, kako je bilo najavljeno, i ove je godine pripremila natječaj za bespovratne potpore u turizmu, ali zbog trenutačne situacije i protuepidemijskih mjera, čeka se s objavom natječaja.

- Temeljem godišnjeg plana i proračuna, natječaj je spreman. Međutim obzirom na ozbiljnost situacije, te općenito nemogućnost prikupljanja dokumentacije za potencijalne prijavitelje, pričekat ćemo da vidimo razvoj situacije i prilagoditi se potrebama tržišta i naših gospodarstvenika. Možda će trebati samo podići razinu kvalitete kako bi bili konkurentniji. Naime, pozitivno je to da se naši iznajmljivači ne bave primarno samo turizmom i ne ovise isključivo o turizmu, stoga će i lakše podnijeti ovu pandemiju - rekao nam je županijski pročelnik za gospodarstvo Mladen Jakopović te je ujedno prokomentirao na koji bi način ova kriza mogla utjecati na kontinentalni turizam.

- U Varaždinskoj županiji (i ostatku kontinentalne Hrvatske) komercijalni subjekti kao i cjelokupne destinacije orijentirane su na cjelogodišnje poslovanje, te će kratkoročno u narednom kvartalu zbog ove situacije s COVIDA 19 doživjeti snažan udar. Hoteli, ugostiteljski objekti i privatni iznajmljivači iz Varaždinske županije zabilježit će pad za isto razdoblje u 2020. godini i do 50% što neće biti moguće nadoknaditi u ostatku 2020. godine. Turistički komercijalni subjekti u našoj županiji i ostatku kontinentalne Hrvatske naći će se u neodrživoj situaciji - smatra Jakopović te navodi niz posebnih mjera namijenjenih turističkom sektoru kojima bi se to moglo prevenirati.

- Ubrzani postupak i olakšanje prijave za mjeru Stalni sezonac, uz smanjenje odredbe o dužini rada kod poslodavca sa 6 na 1 mjesec iz razloga što su određeni sezonci već zaposleni zbog planiranog većeg obima posla za vrijeme Uskrsa i kongresne sezone. Subvencioniranje doprinosa i poreza na plaće zadržanih djelatnika u društvu za vrijeme trajanja krize u minimalnom iznosu od 50%, kao i mogućnost prolongiranja plaćanja ostatka doprinosa do kraja godine u mjesečnim ratama. Privremeno smanjenje fonda sati za vrijeme trajanja posebnih mjera i ograničenja kretanja. Preuzimanje nadoknade plaće od prvog dana na teret HZZO-a za djelatnike oboljele od Corona virusa ili za one koji moraju u samoizolaciju. Smanjena stopa PDV-a na usluge u turizmu (smještaj, hrana i piće) na rok od 6 mjeseci, počevši od 1. travnja, u svrhu oporavka. Zaustavljanje plaćanja i otpis parafiskalnih nameta (HRT pristojba, ZAMP, HGK, spomeničke rente i komunalne naknade i sl.) za vrijeme trajanja posebnih mjera i ograničenja kretanja s obzirom da nismo u mogućnosti komercijalizirati smještajne kapacitete. Odgoda plaćanja PDV-a za slučaj privremene nelikvidnosti. Sve ugovorene ugostiteljske usluge (smještaj, hrana i piće i slično) s državnim institucijama, ministarstvima, agencijama, poduzećima u vlasništvu države prolongirati na 3. i 4. kvartal umjesto otkazivanja kako bi se osigurao povrat dijela izgubljenog prihoda i noćenja - navodi Jakopović mjere koje bi trebala provesti resorna ministarstva, uz napomenu da ako se pandemija ublaži i turizam do lipnja počne više-manje normalno funkcionirati, onda se turistički sektor može nadati smanjenju štete.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci