Zimska služba Varaždinske županije spremna za novu sezonu Foto: ilustracija

Zimska služba Varaždinske županije spremna za novu sezonu

Varaždinske vijesti | 12.11.2018. u 11:41h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Županijske uprave za ceste Varaždinske županije danas je u Županijskoj palači održan sastanak na kojem se upoznalo javnost i sve prisutne s planom održavanja kategoriziranih cesta na području županije tijekom nadolazećeg zimskog perioda 2018./2019. godine.

Prisutne je na početku pozdravio član Upravnog vijeća ŽUC-a ujedno i županijski vijećnik Krešimir Horvat te službama poželio što manje posla, a zahvalio je svima koji svake godine za vrijeme zimskog razdoblja održavaju i čiste naše prometnice kako bi se promet mogao nesmetano odvijati.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački istaknuo je kako su sve zimske službe spremne za nadolazeće zimsko razdoblje.

121118_zimska_služba_4.JPG

- ŽUC upravlja s 940 kilometara cesta na području naše županije, nadamo se da će biti što manje intervencija tokom zime. Sam trošak zimske službe je jedno, no kada prođe sezona, ostaju troškovi saniranja pojedinih dijelova cesta. Uzmimo za primjer probleme s klizištima - napomenuo je Osonjački.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec naglasio je kako uskoro, točnije 15. studenog, počinju vrijediti zimski uvjeti na cestama što podrazumijeva korištenje zimske opreme.

- Od 15. studenoga do 15. travnja sljedeće godine obavezna je zimska oprema na zimskim dionicama. Na području županije imamo dvije zimske dionice, državnu cestu D2 , odnosno cestu koja ide od Dubrave Križovljanske preko Sračinca, obuhvaća jugozapadnu obilaznicu Grada Varaždina pa sve do priključka na autocestu, a druga zimska cesta je cijela dionica autoceste. Također, treba istaknuti kako vozači na tiom cestama, bez obzira da li vrijede zimski uvjeti ili ne, moraju imati propisanu zimsku opremu. Što se tiče ostalih cesta, vozači moraju imati opremu kada nastupe zimski uvjeti. Pod zimskim uvjetima smatramo stanje kada je kolnik prekriven snijegom ili kada imamo poledicu. Naravno da će policija vršiti nadzor u prometu – rekao je Posavec.

121118_zimska_služba_2.JPG

– Sve je spremno za nadolazeće zimsko razdoblje, osigurane su dovoljne količine soli, osigurano je minimalno 45 ekipa diljem županije za održavanje i čišćenje cesta – zaključio je sastanak ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački.

Na sastanku je sudjelovao i Nenad Koščak, također iz ŽUC-a, kao i predstavnici ostalih žurnih službi i institucija: Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Hrvatskih cesta Poslovne jedinice Varaždin, PZC-a Varaždin, Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, policijskih ispostava PU Varaždinske, predstavnici Grada Varaždina, Ministarstva prometa – prometne inspekcije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje-Područnog ureda Varaždin.

121118_zimska_služba_3.JPG