Za dobivanje posla na pročistaču, uredio kuću za odmor bivšem direktoru!?

vv | 25.5.2023. u 16:45h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što su u srpnju prošle godine po nalogu Europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog sumnje u namještanje natječaja za izvođenje projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u aferi pročistač u Varaždinu uhićeni bivši direktor komunalne tvrtke Varkom s liste Ivana Čehoka Željko Bunić i varaždinski poduzetnik Robert Gotić (HDZ) te poduzetnik Stjepan Ptiček, danas je protiv Bunića i Gotića EPPO proširio istragu "zbog sumnje na primanje i davanje mita u vezi s korištenjem EU fondova".

>> Što će biti s Aglomeracijom i prijete li nam penali? Evo što kaže direktor Varkoma...
>> Tko su uhićeni iz "afere pročistač": Ptiček već osuđivan, iza Bunića iznimna karijera, ali i imovina

EPPO sada tereti Gotića da je Buniću kao protuuslugu za sudjelovanje u poslu 'teškom' preko 20 milijuna eura besplatno izveo radove na vikendici u Mulinama na otoku Ugljanu u vrijednosti od najmanje 22.543 eura.

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti.

- U srpnju prošle godine (15. srpnja 2022.), Ured EPPO-a u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv trojice hrvatskih državljana zbog sumnje na primanje i davanje mita vezano za natječaj za posao dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin. Sve tri osobe uhićene su 14. srpnja 2022. nakon istražnih radnji provedenih u suradnji Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Od tada, istražnim radnjama utvrđene su osnove sumnje da su prvi i drugi od te trojice okrivljenika dogovorili da će drugookrivljenik poduzeti sve potrebne radnje kako bi društvo prvookrivljenika bilo uključeno u izvođenje navedenih radova.

Navodno je prvookrivljenik zauzvrat obećao izvesti radove na kući drugookrivljenika u mjestu Muline na hrvatskom otoku Ugljanu, koristeći resurse vlastitog (prvookrivljenikovog) trgovačkog društva.

Prema rezultatima istrage, slijedom tog dogovora, drugookrivljeni je osigurao da društvo prvookrivljenoga bude uključeno u izvođenje radova Projekta UPOV, čija je vrijednost 21.560.514 eura (162.447.700,00 kuna), a koji je financiran iz Kohezijskog fonda Europske unije. Potom je prvookrivljenik održao obećanje i izveo građevinske radove na kući drugookrivljenika u vrijednosti od najmanje 22.543 eura.

U daljnjem tijeku istrage provest će se daljnje istražne radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti kaznenih djela koja se istražuju.