Što će biti s Aglomeracijom i prijete li nam penali? Evo što kaže direktor Varkoma... Foto: VV arhiva

Što će biti s Aglomeracijom i prijete li nam penali? Evo što kaže direktor Varkoma...

| 15.7.2022. u 14:41h | Objavljeno u Aktualno

Uhićenje bivšeg direktora Varkoma i poduzetnika koji su sudjelovali na projektu dogradnje i rekonstrukcije Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u Varaždinu otvorilo je pitanja o dovršetku pročistača i budućnosti Aglomeracije Varaždin.

>> AFERA PROČISTAČ Ured europskog javnog tužitelja otkrio zašto su uhićeni Bunić, Gotić i Ptiček

Sadašnjeg direktora Varkoma Brunu Istera pitali smo stoga kakva je trenutna situacija s pročistačem.

- Nakon ugovora intenzivno se radilo na pripremno završnim radovima, na izvedbenoj dokumentaciji, te na ishođenju građevinskih dozvola. Samo izvođenje radova nije započelo, jer se čekala prva građevinska dozvola, te rezultati "ex post" kontrole – odgovorio je Ister.

Na pitanje što istraga i uhićenja znače za projekt dogradnje i rekonstrukcije UPOV-a, kazao je da u najmanju ruku znače usporavanje svih aktivnosti koje su bile u zamahu te da je u ovom trenutku teško reći hoće li doći do potpunog zastoja.

Upitali smo ga i o posljedicama na cjelokupan projekt Aglomeracije Varaždin, odnosno hoće li zastoj u dogradnji pročistača utjecati na mogućnost priključenja novih korisnika ne samo iz Varaždina, nego i iz deset općina koje Aglomeracija obuhvaća.

- Aktivnosti na ostalim pravcima od A1 do A4 teku prema planu. Smatram da nema razloga da tako ne ostane. Postojeći uređaj na Motičnjaku može u predviđenoj dinamici priključenja prihvatiti i nove korisnike, tako da ni to nije problem. Projekt je od izuzetnog značaja ne samo za grad nego za cijelu aglomeraciju i u ovom trenutku riješeni su gotovi svi preduvjeti za izgradnju, te bi bila neprocjenjiva šteta ako se ne ostvari. Svakako treba spomenuti moguće posljedice vezane uz kvalitetu zraka koja povremeno nije na potrebnoj razini za okolne građane i kupalište na Aquacityju – rekao nam je Ister.

Uhićenja su otvorila i pitanja penalizacije jer je riječ o projektu koji sufinancira Europska unija, stoga smo Istera pitali kakvi penali prijete u slučaju da se potvrde optužbe na račun uhićenih osoba.

- Ukoliko se to dogodi, a nadamo se da neće, neće biti penalizacije nego će se dogoditi još jedan raskid ugovora, nakon kojeg slijedi ponavljanje procedure, uz neizvjesne izvore financiranja – napomenuo je direktor Varkoma.