AFERA PROČISTAČ Ured europskog javnog tužitelja otkrio zašto su uhićeni Bunić, Gotić i Ptiček

Varaždinske vijesti | 15.7.2022. u 09:07h | Objavljeno u Aktualno

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv trojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su primali i davali mito.

Sve tri osumnjičene osobe uhićene su jučer (14. srpnja 2022.) na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

>> FOTO Privedeni Robert Gotić i Željko Bunić

Danas je EPPO objavio detalje.

- Postoji sumnja da su se trojica osumnjičenika u razdoblju od svibnja 2021. do 14. srpnja 2022. dogovorili da će prvookrivljeniku biti dodijeljen posao na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u Varaždinu. Dogovorili su da će drugookrivljenik i trećeokrivljenik, kao odgovorne osobe svojih trgovačkih društava, osigurati da prvookrivljenik dobije ugovor u zamjenu za odgovarajuću novčanu nagradu. Vrijednost projekta UPOV prvobitno je procijenjena na 178 000 000,00 kuna (23,7 milijuna eura), a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda Europske unije - priopćili su iz EPPO-a.

Novčana nagrada za drugookrivljenika bila je neutvrđeni postotak ukupne vrijednosti projekta UPOV. Nagrada za trećeokrivljenika je pak dogovorena na način da tvrtka prvookrivljenika angažira jednu od tvrtki trećeokrivljenika kao podizvođača u izvođenju radova u sklopu projekta UPOV, u vrijednosti od 72.809.100,00 kuna (9 690 962 eura) (bez PDV-a).

Kako je sve počelo

Kako bi dogovoreno proveli u djelo, postoji sumnja da je tvrtku trećeokrivljenika prvo angažirala tvrtka u kojoj je drugookrivljenik bio direktor. Radilo se o izradi glavnih projekata i ishođenju građevinske dozvole za projekt UPOV. Kako je bilo prethodno dogovoreno s druga dva okrivljenika, u postupku javne nabave je trećeokrivljenik, u ime svojega društva, ponudio cijenu znatno nižu od procijenjene vrijednosti. Slijedom toga je, odlukom drugookrivljenika, ponuda njegovoga društva odabrana kao najpovoljnija.

U postupku izmjene projektne dokumentacije za projekt UPOV, društvo trećeokrivljenika je izradilo Glavni projekt u koji je unesen geotehničko-građevinski projekt prethodno izrađen od strane provookrivljenika.

- Štoviše, trećeokrivljenik je osigurao da će zaštita građevinskih jama potrebna za izgradnju projekta UPOV biti izvođena posebnom metodom za koju je specijalizirano upravo društvo prvookrivljenika. Na taj je način osigurano da društvo prvookrivljenika može ponuditi najpovoljniju cijenu i ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima - navode iz EPPO-a..

Slijedom toga je u postupku predmetnog javnog nadmetanja ponuda trgovačkog društva provookrivljenika u iznosu od 262.373.562,50 kuna (35 milijuna eura) odabrana kao najpovoljnija, dok je prvookrivljenik, sukladno ranijem dogovoru, kao podizvođača za izvođenje radova angažirao jedno društvo trećeokrivljenika.

EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv trojica osumnjičenika.

Što kaže PNUSKOK?

O svemu se jutros oglasio i MUP, odnosno PNUSKOK:

- Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb su, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom 58-godišnjaka i jednim 64-godišnjakom, sve hrvatski državljani s varaždinskog područja, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita radi namještanja postupka javne nabave koji se odnosio na projekt sufinanciran iz Kohezijskog fonda Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. procijenjene vrijednosti nabave 178.000.000,00 kuna - priopćili su.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 58-godišnjak, za trgovačko društvo za projektiranje i graditeljstvo u kojem je osnivač i odgovorna osoba, dogovorio s drugim 58-godišnjakom kao tadašnjim direktorom dioničkog društva za opskrbu vodom i odvodnju otpadnih voda, dodjelu radova u postupku javne nabave za odabir izvođača radova, a za novčanu naknadu neutvrđenog postotka ukupne vrijednosti navedenog projekta.

- Kako bi navedeno realizirali, za pripremu Dokumentacije o nabavi na način da trgovačkom društvu 58-godišnjaka osigura prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima, angažiran je 64-godišnjak kao voditelj poslovanja u dvije konzultantske i inženjering tvrtke s područja Varaždina. Istovremeno je sa 64-godišnjakom dogovorena nagrada – angažiranje njegovog trgovačkog društva kao podizvođača radova u istom projektu - priopćili su.

Brojne manipulacije

U cilju realizacije navedenog dogovora osumnjičenici su od svibnja do listopada 2021. godine poduzimali daljnje radnje u vidu:
- iniciranja postupka javne nabave,
- podnošenja cjenovno prilagođene ponude kako bi osigurali dodjelu nabave usluga upravo tom trgovačkom društvu,
- upućivanja pozivnog natječaja za nabavu usluga izrade Dokumentacije o nabavi unaprijed određenim trgovačkim društvima kako bi ponuda društva 64-godišnjaka bila najpovoljnija i odabrana,
- kreiranja Dokumentacije o nabavi kojom se osigurala prednost trgovačkom društvu 58-godišnjaka i trgovačkom društvu 64-godišnjaka kao podizvođaču,
- izrade glavnog projekta – i njegova implementacija u Dokumentaciju o nabavi - u kojem je definiran način i metoda izvođenja građevinskih radova za koju je specijalizirano upravo društvo 58-godišnjaka i koje za te radove može ponuditi najpovoljniju cijenu i tako ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima,
- manipulacije prijedlozima za izmjenu dokumentacije u fazi javnog savjetovanja koja prethodi javnom nadmetanju, a kako bi prikrili vlastite uloge u osiguranju prednosti trgovačkom društvu 58-godišnjaka i potom u konačnici osigurali izmjenu Dokumentacije o nabavi na način da se prilagodi mogućnostima njegovog trgovačkog društva i društva 64-godšnjaka kao podizvođača,
- manipulacije daljnjim postupkom javnog nadmetanja sve u cilju stavljanja u privilegirani položaj trgovačko društvo 58-godišnjaka u odnosu na ostale zainteresirane gospodarske subjekte.

Nakon podnošenja ponuda svih zainteresiranih subjekata, u konačnici je odabrana ponuda trgovačkog društva 58-godšnjaka, koje je zaključilo sporazum o ustupanju pojedinih radova s trgovačkim društvom 64-godišnjaka kao podizvođačem.

- Međutim, ovo kriminalističko istraživanje spriječilo je izvođenje i plaćanje radova navedenim trgovačkim društvima uhićenjem spomenutih osumnjičenika te je utvrđena sumnja da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita. - navode iz MUP-a.

Predani pritvorskom nadzorniku

Tijekom dana su, na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provedene pretrage pet domova i drugih prostora, devet pretraga poslovnih prostorija i tri vozila tijekom kojih je pronađena poslovna dokumentacija te je oduzeto više komada tehničke opreme.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu dostavili Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj.