Želite probati ukusna mlada vina? Možete 8. i 9. studenoga u Čakovcu

Varaždinske vijesti | 7.11.2019. u 20:57h | Objavljeno u Aktualno

U Hotelu Park u Čakovcu održano je drugo izdanje Mladog Međimurja – uspješnog projekta grupe međimurskih vinara koji su na tržište odlučili plasirati svoja mlada vina. Nastavak je ovo ideje koja je prošle godine, po prvi put u Hrvatskoj, afirmirala promociju mladih vina.

Po uzoru na svjetski poznate vinske regije Austrije i Francuske, gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe, svoja mlada vina berbe 2019. godine predstavilo je čak deset vinarija - Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Horvat, Jakopić, Knechtl – Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner, Štampar i Tomšić.

Živahnost, lepršavost, naglašena mineralnost te niži postotak alkohola obilježja su deset etiketa Mladog Međimurja. Ova su vina proizvedena od sorti rizvanac, silvanac zeleni, sauvignon, chardonnay, muškat žuti, pinot bijeli i pinot sivi, koje daju pitka, lagana i osvježavajuća vina. Jesenska kombinacija okusa karakterizira ova vina koja će se, uz jela od kestena ili gljiva te nemaze od sira i buče, spojiti u pravu jesensku rapsodiju.

Deset etiketa vina Mlado Međimurje predstavio je Siniša Lasan, sommelier i sudac na natjecanju Decanter World Wine Awards, a ovogodišnju je berbu opisao kao izrazito dobru te naglasio da je vidljiv iskorak u odnosu na prošlu godinu.

- Vina Mlado Međimurje 2019. godine vrlo su dobro izbalansirana, odlične svježine i dobro zaokružena. Bitno je naglasiti za da su mlada vina vrlo poželjna za sve sezone, ali posebno su popularna upravo u ovom razdoblju, Karakterizira ih nizak alkohol, dosta svježine, a poznato je da su lagana, lijepo voćna, floralna i ugodno zaokružena. Serviraju se vrlo dobro rashlađena, na 10 -12°C uz lagana jela, predjela, carpaccio od bijele ribe - rekao je.

Trend druženja uz mlada vina kojeg su potaknuli međimurski vinari, vinska je publika izuzetno dobro prihvatila. Oni koji ih još nisu imali priliku kušati, moći će to napraviti u petak i subotu, 8. i 9. studenog, na Trgu Republike u Čakovcu gdje ih očekuju svi vinari.

Označeno u