ŽDO Varaždin: Vozač nije bio pod utjecajem alkohola, droga i nije bolovao od akutnih bolesti? Foto: Foto Agencija Sjever

ŽDO Varaždin: Vozač nije bio pod utjecajem alkohola, droga i nije bolovao od akutnih bolesti?

VV/HRT | 8.8.2022. u 21:25h | Objavljeno u Aktualno

Kako HRT neslužbeno doznaje od izvora bliskog Državnom odvjetništvu u Varaždinu, vozač koji je izgubio nadzor nad autobusom imao je 72 godine, nije bio pod utjecajem alkohola ili opojnih droga i nije bolovao od akutnih bolesti. Obdukcija je završila i tijela nesretnih putnika, vozača i suvozača bit će predana obiteljima.

Dvoje teško ozlijeđenih Poljaka i dalje je u kritičnom stanju, dok je stanje ostalih zbrinutih u hrvatskim bolnicama uglavnom stabilno, doznaje se u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva o stanju putnika poljskog autobusa nakon nesreće u subotu na autocesti A4. Poljska planira ovaj tjedan, moguće već u srijedu, vratiti kući desetak ozlijeđenih u prometnoj nesreći autobusa kod Brezničkog Huma u kojoj je život izgubilo 12 ljudi, najavio je zamjenik poljskog ministra zdravstva.

Poginula su oba vozača poljskog autobusa i obavljene su obdukcije svih stradalih Poljaka, potvrdio je za Hinu glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić.

U prometnoj nesreći poginulo je ukupno 12 osoba, a 32 su ozlijeđene, svi poljski državljani. Obavljene su obdukcije i prikupljaju se podaci o samom putu i svim događajima koji su prethodili slijetanju autobusa s autoceste. Najvažnija je obdukcija poginulog vozača, informacije koje će se dobiti o njegovom stanju, kazao je Galić te dodao da je neosporno utvrđeno koji vozač upravljao autobusom u trenutku nesreće.

Vozač je bio u vozačkom sjedalu i vezan sigurnosnim pojasom, rekao je Galić.

Glasnogovornik ŽDO-a kazao je i da Državno odvjetništvo treba ustanoviti je li počinjeno kazneno djelo i tko ga je eventualno počinio, a potom će se donijeti odluka jer se kazneni postupak ne može voditi protiv osobe koja nije živa.

Nakon prikupljanja svih podataka Državno odvjetništvo odlučit će hoće li se postupak voditi u Hrvatskoj ili u Poljskoj, s obzirom na to da su svi stradali državljani Poljske, izjavio je Galić.