Zbog nedostavljanja izvješća o donacijama, Mario Lešina mora platiti kaznu od 2.100 kuna Foto: VV arhiva

Zbog nedostavljanja izvješća o donacijama, Mario Lešina mora platiti kaznu od 2.100 kuna

Varaždinske vijesti | 14.9.2021. u 18:34h | Objavljeno u Aktualno

Općinski sud u Varaždinu 10. kolovoza izdao je prekršajni nalog Mariju Lešini.

Kako se navodi, okrivljeni Mario Lešina kriv je što nije do 15. srpnja 2020., kao nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Varaždina, Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske dostavio lzvješće o donacijama koje je za potporu svog političkog djelovanja primio u prvih šest mjeseci tekuće godine (polugodišnje izvješće), niti je dostavio obavijest da u navedenom vremenu za potporu svog političkog djelovanja nije primio donaciju.

- Dakle, kao nezavisni vijećnik nije u propisanom roku i sadržaju i na propisani način dostavio Državnom izbornom povjerenstvu Izvješće o donacijama koje je primio u prvih šest mjeseci tekuće godine, odnosno obavijest da u navedenom vremenu nije primio donacije, čime je počinio prekršaj iz članka 21. stavka 1. i 3. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe, u vezi s člankom 87. stavkom 1. točkom 8. istog Zakona, a kažnjivo po članku 87. stavku 3. istog Zakona, te mu se radi toga, na temelju članka 37. stavka 3. točke 1. Prekršajnog zakona, izriče novčana kazna u iznosu od 2.100,00 kuna - navodi se u prekršajnom nalogu.

Lešina je dužan novčanu kaznu platiti u roku od 60 dana po pravomoćnosti ovog prekršajnog naloga.

- Ako u roku koji mu je određen za plaćanje novčane kazne uplati 2/3 (dvije trećine) izrečene kazne, dakle iznos od 1.400,00 kuna, smatrat će se da je izrečena novčana kazna u cjelini plaćena. Ukoliko okrivljenik u roku koji mu je određen za plaćanje novčane kazne ne plati 2/3 izrečene kazne, onda je dužan platiti iznos od 2.100,00 kuna, po nalogu za nacionalna plaćanja, sve do prisilne naplate na temelju članka 34. Prekršajnog zakona - navodi se.

- Trošak postupka iznosi 200,00 kuna i odnosi se na paušalni trošak postupka, a temelji se na članku 138. stavku 3. u vezi s člankom 139. stavkom 3. Prekršajnog zakona te Rješenju o određivanju paušalnog iznosa za troškove prekršajnog postupka i dužan ga je nadoknaditi okrivljenik u roku od 60 dana po pravomoćnosti prekršajnog naloga, a po nalogu za nacionalna plaćanja koji je prilog ovom prekršajnom nalogu - stoji u prekršajnom nalogu.

Protiv ovog prekršajnog naloga okrivljenik ima pravo prigovora Općinskom sudu u Varaždinu u roku od osam dana.

Označeno u