Zašto vojni analitičar Igor Tabak kaže da povratak vojske u Varaždin nije dobra zamisao Foto: VV arhiva

Zašto vojni analitičar Igor Tabak kaže da povratak vojske u Varaždin nije dobra zamisao

| 16.1.2017. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

"Usred ratova i terorizma" naziv je predavanja koje je protekle srijede u sklopu "Srijede u Muzeju" održao Igor Tabak, analitičar portala OBRIS – Obrana i sigurnost. Tabak, rodom Varaždinac, vojni je analitičar koji već više od dvadeset godina kao neovisni stručnjak istražuje teme iz vojnih, obrambenih, sigurnosnih i vanjskopolitičkih područja. Uvijek nastoji dati širi kontekst situacija u mnogim kriznim žarištima koja uzrokuju teroristička djelovanja i ratne sukobe. I dok je na predavanju u Palači Herzer okupljenima održao izuzetno zanimljivo predavanje o svojim iskustvima, u razgovoru za Varaždinske vijesti prokomentirao je aktualne prilike u Hrvatskoj, kao i svijetu.

Sve su glasnije najave da se u bivšu vojarnu u Optujskoj ulici u Varaždinu vrati vojska, točnije jedna bojna. Smatrate li da je to dobra ideja?

Mislim da to nije dobra ideja. Naime, Oružane snage Republike Hrvatske su posljednjih godina sve manje, u skladu s obrambenim proračunima koji nisu omogućavali spajanje brojnosti i provođenja neophodne modernizacije. Tako malobrojnu vojsku nastojalo se koncentrirati u vojarne većeg kapaciteta, po mogućnosti van velikih gradova, i u tom je postupku napušten velik broj bivših vojnih nekretnina. U doba tih napuštanja velika većina lokalnih zajednica se itekako gurala u red za preuzimanje bivših vojnih objekata, pa i bez računice kako će ih ubuduće koristiti, ili koliko bi njihova uspješna prenamjena mogla koštati. Sada, kad je većina tih kompleksa završila neslavno, opljačkana od lokalnog stanovništva i uništena nebrigom, sada se zaziva nekakav povratak vojske - i nije bitno je li tu riječ o Varaždinu ili Vukovaru. No, OS RH za takvim objektima više objektivne potrebe nemaju, kao što nemaju ni ljudstva kojima bi se te komplekse oživjelo, ili novaca za njihovu obnovu (da ne kažemo, pripremu za neki budući ciklus devastacije). Ako do kakvog povratka vojske tu i dođe, on će biti rezultat političkih igara, a ne ikakvog racionalnog planiranja, pa takva postupanja samim time ne pozdravljam.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u