Zašto se ove godine traži mjesto više u Učeničkom domu Varaždin? Foto: Ilustracija/Učenički dom Varaždin

Zašto se ove godine traži mjesto više u Učeničkom domu Varaždin?

IHR/Varaždinske vijesti | 20.7.2023. u 15:30h | Objavljeno u Aktualno

Za Učenički dom Varaždin, u kojem je slobodno 63 mjesta, prijavilo se 93 učenika. Nikad toliko učenika nije bilo zainteresirano za Učenički dom, ovo će biti prva godina da ćemo morati imati rang listu - rekao je župan Anđelko Stričak na aktualnom satu prošlotjedne Županijske skupštine. Da je ove godine veliki interes učenika potvrdila nam je i ravnateljica Učeničkog doma Varaždin Katarina Vusić.

Lani mjesta i na jesen

- Na natječaj se ove godine javilo 93 učenika, što je više nego prethodne godine. Prošle godine smo ukupno, i nakon ljetnog i jesenskog upisnog roka, upisali 72 učenika - rekla je Vusić i dodala kako su prošle školske godine po natječaju i primali 72 učenika, ali da su i nakon ljetnog roka ostala tri slobodna mjesta za jesenski rok.

KOLIKO KOŠTA DOM? Mjesečna cijena koju plaćaju roditelji propisana je Odlukom Ministarstva te iznosi 83,62 eura. S obzirom na sveopća poskupljenja zanimalo nas je li došlo i do povećanja cijena smještaja u Učeničkom domu Varaždin. - Cijena Doma nije se mijenjala posljednjih 20-ak godina - ističe Katarina Vusić, ravnateljica Učeničkog doma Varaždin.

Ako je suditi po interesu učenika, ove godine jesenskog roka za prijem u Dom, kojem je kapacitet 260 učenika, neće biti. Na pitanje iz kojih županija najčešće dolaze učenici, stanari Doma, ravnateljica Vusić kaže kako su u prošloj školskoj godini imali 107 upisanih učenika iz Koprivničko-križevačke županije, ali i jednog učenika iz Slovenije te jednog iz Mađarske.

Prema podacima koje smo dobili, u Učeničkom domu smješteni su i učenici iz susjednih Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, ali i brojnih drugih županija, od Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske pa sve do Istarske županije, iz koje su u prošloj školskoj godini dolazila dva učenika koja su bila smještena u Učeničkom domu Varaždin.

UPISI Prema natječaju za prijem učenika u novoj školskoj godini, prijave za Dom bile su od 10. do 13. srpnja, a 17. srpnja bit će objavljene konačne ljestvice poretka u ljetnom upisnom roku.

Imamo dobre škole!

Ravnateljica Vusić smatra kako je povećani interes za Dom rezultat predanog i stručnog rada odgajatelja koji je prepoznat od strane učenika i njihovih roditelja. - Tu je i kontinuirano ulaganje Varaždinske županije u poboljšanje materijalnih i infrastrukturnih uvjeta u Domu, kao i izvrsnih programa u školama na području naše županije - objašnjava.