Zašto je epidemiološka slika u Varaždinskoj županiji bolja i je li vrijeme za popuštanje mjera? Foto: Krešimir Đurić

Zašto je epidemiološka slika u Varaždinskoj županiji bolja i je li vrijeme za popuštanje mjera?

IHR/Varaždinske vijesti | 19.1.2021. u 13:27h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski župan Radimir Čačić, koji se danas cijepio protiv koronavirusa s osmero županijskih vijećnika, osvrnuo se i na aktualnu epidemiološku situaciju na području Varaždinske županije.

- Kratko, jasno i potpuno otvoreno: model varaždinskog Stožera koji je prihvaćen u cijeloj Hrvatskoj, dao je nedvojbene rezultate. Temelj tog modela je bilo zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničavanje međusobnih kontakta i kretanja, a današnjoj epidemiološkoj situaciji zasigurno je pridonijelo i zatvaranje škola. Zasad moramo reći da čak ni u ovom ogromnom novom valu, koji se bilježi u cijeloj Europi, Varaždinska županija se drži dobro. Zato i dalje očekujem jedno odgovorno ponašanje. Brojevi novooboljelih nam bitno padaju, pada i broj teških bolesnika kojima treba kisik, kao i broj umrlih i duboko vjerujem da ćemo se odgovorno ponašati i dalje – rekao je varaždinski župan.

DSC_1003.jpg

Župan Radimir Čačić

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin rekao je kako u Varaždinskoj županiji danas imamo 19 novozaraženih te se trend smanjivanja i dalje nastavlja.

- Varaždinska županija je još u studenom prošle godine imala preko 2000 novozaraženih u tjedan dana. Danas se ta brojka smanjila za 90 posto, odnosno tjedno imamo 235 novozaraženih. Primjerice, od 1. ožujka prošle godine do 1. kolovoza imali smo 47 slučajeva, a danas kada imamo takav broj novooboljelih smatramo da je situacija dobra i govorimo o popuštanju mjera. No, treba još jednom naglasiti da upravo zbog tih mjera imamo ovakve rezultate i zato se brojke smanjuju. Međutim, još uvijek situacija nije zadovoljavajuća: parametri za popuštanje mjera su puno niže postavljeni, a ako pogledate kartu Svjetske zdravstvene organizacije, mi smo još uvijek žuto-narančasti. S mjerama možemo kontrolirati epidemiološku situaciju, ali nećemo spriječiti epidemiju. Zato je važno cijepljenje i zato je ova akcija važna – rekao je Vugrin.

DSC_1025.jpg

Načelnik županijskog Stožera Robert Vugrin i ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić

Ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić dodao je kako su urušavanje zdravstvenog sustava, u slučaju nekontroliranog širenja epidemije, osjetili na "vlastitoj koži”.

- Ipak, usprkos svim izazovima sustav smo uspjeli održati. Epidemija se može zaustaviti jedino određenim mjerama. Dosadašnje mjere, koje uključuju ograničavanje okupljanja i puteve širenja epidemije, dosad su pokazale rezultate – ustvrdio je dr. Kudelić koji se osvrnuo na Švedsku.

- Jasno je bilo da se ne može postići kolektivni imunitet "puštanjem" epidemije, odnosno prokuživanjem, jer tu se pokazalo da se prokužilo svega osam posto stanovništva, uz iznimno visoku smrtnost. Varaždinska županija od samog starta nije bila zagovornik takvog načina sprječavanja epidemije, nego obuzdavanjem kroz mjere do trenutka kada nije omogućeno i cijepljenje – ustvrdio je dr. Kudelić.