Štrajk na FOI-ju i GTF-u: "Ne može domar na sudu imati 800 kuna veću plaću od domara na fakultetu" Foto: Krešimir Đurić

Štrajk na FOI-ju i GTF-u: "Ne može domar na sudu imati 800 kuna veću plaću od domara na fakultetu"

IHR/Varaždinske vijesti | 24.10.2019. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

- Od 48 nenastavnog osoblja i devet predavača na Fakultetu organizacije i informatike, svi su se odazvali i svi štrajkaju, a dosta veliku podršku imamo i od nastavnog osoblja. Prema trenutnim informacijama, dosta ih je otkazalo nastavu, a to se vidi prema praznim dvoranama. Odaziv naših zaposlenika štrajku je super  – zadovoljan je Ivica Gašparac, sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na FOI-ju.

I na Geotehničkom fakultetu (GTF) u Varaždinu u štrajku sudjeluju svi članovi podružnice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

- Naša mala podružnica, koja broji 29 članova, uglavnom nenastavnog i znanstvenog zvanja, kompletno je u štrajku.  Znam za neke profesore koji će održati nastavu, no tko će raditi, a tko biti u štrajku vidjet ćemo tijekom današnjeg dana – rekao je Albino Gradečak, povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na GTF-u.

Osim što štrajkom u sustavu visokog obrazovanja djelatnici podržavaju zaposlenike osnovnih i srednjih škola, zaposlenici također traže izjedanačavanje koeficijenata za ista radna mjesta u državnim i javnim službama.

- Mi zahtjevamo povećanje plaća za nenastavno osoblje za 6,11 posto i povečanje plaća za predavače za 3,5 posto, a ujedno ovim štrajkom dajemo podršku djelatnicima u osnovnim i srednjim školama. I jedni i drugi tražimo izjednačavanje koeficijenata – rekao je Gašparac.

Gradečak navodi kako se radi o grupi zaposlenika koji trenutno imaju daleko niža primanja u odnosu na druge javne službe.

- Stvar je naprosto u tome da vi radite na Općinskom sudu i vi ste domar te imate 800 kuna veću plaću od našeg domara na fakultetu, za isti posao. Dakle, ono što želimo je izjednačiti plaće u javnim službama za ista radna mjesta. Sljedeće, 2004. godine Vlada je donijela odluku kojom se žele zadržati mladi ljudi u Hrvatskoj, što je pohvalno. Povećali su primanja asistentima, no oni su automatizmom dobili veća primanja od predavača. Dakle, vi možete biti predavač na nekom visokom učilištu ili fakultetu, raditi ne znam ni sam koliko silnih godina, a imat ćete manju plaću od čovjeka koji je tek ušao u sustav, a za kojeg se ne zna hoće li doktorirati, postati docent i uopće ostaTIna fakultetu. To naprosto nije pravedno – poručio je Gradečak.

Za razliku od cirkularnog štrajka u školama, na fakultetima će se štrajk održavati jednom tjedno, pa je sljedeći na rasporedu u srijedu, 30. listopada.

Iako mnogi podržavaju „štrajkače“ u osnovnim i srednjim školama, a sada i djelatnike fakulteta, studenti na FOI-ju nisu baš previše oduševljeni.

- Bojimo se da ćemo zbog štrajka imati puno nadoknada, primjerice, danas nismo imali matematiku. Moglo bi se dosta toga nakupiti, pa ćemo morati nadoknađivati – rekao je student FOI-ja Emanuel Kukec.

Na Sveučilištu Sjever danas nije bilo štrajka, kao što smo jučer i objavili, te se nastava odvijala prema nastavnom programu.

Galerija slika