Zamjenici (grado)načelnika idu u povijest, imat će ih tek veći gradovi Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zamjenici (grado)načelnika idu u povijest, imat će ih tek veći gradovi

Ivica Kruhoberec | 30.11.2020. u 15:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- U biti je to skromna reforma: promjene su male, a i rasprava u sklopu javnog savjetovanja je zasada manja od očekivanog u odnosu na vrijeme kada je najavljena reforma lokalne samouprave od strane Ministarstva uprave, a danas Ministarstva pravosuđa i uprave, veli prof. dr. Robert Podolnjak, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakultete i bivši Mostov saborski zastupnik, ocjenjujući prijedloge dvaju zakona, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, koji su odnedavno u javnom savjetovanju koje traje do 7. prosinca.

Hrvatskoj ima 428 općina, 127 gradova, 20 županija te Grad Zagreb sa statusom županije. Godinama se ukazuje da je to previše, ali ništa se ne čini. No, sada Vlada RH smanjenjem broj lokalnih dužnosnika želi doći do „učinkovite, transparentne i otporne države“. Iako su promjene u tom smjeru manje od očekivanja, ipak su značajne za dužnosnike općina, gradova i županija, koji više neće moći računati na pojedine funkcije, ukoliko prođe sadašnji prijedlozi zakona, što ne treba sumnjati. Naime, prva, a možda najvažnija promjena osjetno je smanjivanje broja zamjenika (grado) načelnika i manjim dijelom župana.

- U općinama i gradovima do 10.000 stanovnika (grado)načelnik danas ima jednog zamjenika, a u većima po dva. Od slijedećih izbora najveći broj općina i gradovi, točnije svi manji od 35.000 stanovnika, ostaju bez zamjenika (grado)načelnika. Zamjenici će ostati u svim županijama, a samo će one s više od 250.000 stanovnika imati po dva zamjenika. Dakle, Varaždinska županija će imati jednog. Zamjenike gradonačelnika moći će imati samo gradovi iznad 35.000 stanovnika i sjedišta županija, pri čemu oni iznad 100.000 po dva, veli Podolnjak.

Dužnost zamjenika (grado) načelnika i župana obavlja danas 745 osoba, a slijedom odredaba predloženog zakona njihov bi se broj smanjio za 618 jer bi se birao 29 zamjenika gradonačelnika i 24 zamjenika župana.
- To je veliko smanjenje, ali treba reći da se ne radi o izvornom prijedlogu predlagatelja. Naime, Most je još 2016. predlagao ukidanje najvećeg broja zamjenika, ukazuje Podolnjak, dodajući da je taj prijedlog na dnevnom redu Hrvatskog sabora...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u