Zahvaljujući Ministarstvu zdravstva i nacionalnom Stožeru civilne zaštite stigla dva respiratora

Varaždinske vijesti | 26.11.2020. u 15:57h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Stanje u Varaždinskoj županiji vezano uz koronavirus i dalje je alarmantno, a kako raste broj zaraženih, raste i broj pacijenata u Općoj bolnici Varaždin, onih s težim oblikom covid-19 bolesti i bolesnika na respiratoru.

U četvrtak, 26. studenog 2020. je u varaždinskoj bolnici bilo hospitalizirano ukupno 211 osoba s težom kliničkom slikom. 17 je osoba smješteno u jedinicu intenzivnog liječenja, a 16 ih je na respiratoru.

Zbog povećanih potreba već su ranije putem sredstava varaždinske županije, Ministarstva zdravstva i donacijskih sredstava osigurani dodatni respiratori, a u četvrtak su u bolnicu stigla još dva. Riječ je o respiratorima pristiglim iz Civilne zaštite koja su Općoj bolnici Varaždin dodijeljena putem Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Varaždinska bolnica trenutno raspolaže s 23 fiksna respiratora dostupna za liječenje covid-19 pacijenata, a uz ova dva nova, bolnica može zbrinjavati 25 pacijenata na respiratorima, rekao je ravnatelj OBV Nenad Kudelić

– U bolnici imamo i dva dodatna respiratora koja se koriste za zbrinjavanje ostalih pacijenata te šest transportnih respiratora. Uz to nabavili smo osam uređaja za terapiju visokim protokom kisika i dosad su svi pacijenti koji su zahtijevali liječenje respiratorima bili zbrinuti jer se intenzivno trudimo da, ovisno o potrebama, na vrijeme osiguramo dovoljan broj respiratora – istaknuo je Kudelić.

Ravnatelj je najavio da će kroz nekoliko dana u varaždinsku bolnicu stići još jedan donirani respirator, čime će biti završeno kompletiranje i četvrte jedinice intenzivnog liječenja, uz napomenu da su tri jedinice intenzivnog liječenja formirane upravo za liječenje covid-19 bolesnika.

– Još jednom zahvaljujemo Ministarstvu zdravstva, kriznom stožeru Ministarstva i Civilnoj zaštiti na prepoznatoj potrebi i iskazanoj podršci – kazao je Kudelić.

Galerija slika