Zahtjevi za stare osobne samo do četvrtka, od ponedjeljka nove e-osobne Foto: VV arhiva / ilustracija

Zahtjevi za stare osobne samo do četvrtka, od ponedjeljka nove e-osobne

Varaždinske vijesti | 27.7.2021. u 19:43h | Objavljeno u Aktualno

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak 30. srpnja građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica

Od ponedjeljka, 2. kolovoza zaprimat će se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice.

- Naime, Uredba (EU) 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje počinje se primjenjivati 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj 144/20.), koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe - pojašnjavaju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

- U svrhu izrade novih osobnih iskaznica 2. generacije, potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD), kao ovlaštene pravne osobe za tehničku izradu osobnih iskaznica, te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu - dodali su iz MUP-a.

Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za izradu osobnih iskaznica 2. generacije odvijat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine.

- Građanima je stoga omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 1. generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja 2021. godine do 15 sati, dok u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice - napomenuli su iz MUP-a.

Od 2. kolovoza na snagu stupa i novi pravilnik o cijeni osobnih iskaznica kojim će one poskupjeti. Elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna kuna za sve mlađe od 70 godina koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja.

Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna.

Stariji od 70 godini jedini su izuzeti iz ove cjenovne kategorije. Oni će osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom plaćati 70 kuna, no to je 20 kuna više nego sada, s time da je dosad niža cijena vrijedila za one starije od 65 godina (iznosila je 49,50 kuna), a prema novim pravilima bi vrijedila tek za starije od 70 godina, piše index.hr.

I drugi punoljetni građani su plaćali 20 kuna manje nego što će morati ubuduće (dosadašnja cijena je 79,50 kn), a za djecu do 5 godina života plaćalo se 60 kuna pa je najveći financijski udar na roditelje koji žele izvaditi osobnu malenoj djeci.

Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Na poleđini osobne iskaznice, kako stoji u Pravilniku, nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, piše hrt.hr, što znači da će se nova osobna moći koristiti umjesto zdravstvene iskaznice. Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci