VIDEO Habijan na Otvorenom: Pravomoćno osuđeni ne mogu biti kandidati na lokalnim izborima

| 9.4.2021. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno

O predstojećim izmjenama Zakona o lokalnim izborima, koje bi se trebala donijeti danas u Hrvatskom saboru, raspravljalo se u sinoćnjoj emisiji Otvoreno HRT-a. Jedan od sudionika rasprave bio je Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a te varaždinskoga Gradskog vijeća, koji je upitan u vezi slučajeva varaždinskoga gradonačelnika.

Habijan je podsjetio da je bio protukandidat Ivanu Čehoku na lokalnim izborima 2017. godine na kojima je vrlo uvjerljivo pobijedio, dobivši više od 11 tisuća glasova.

- Dakle, Varaždinke i Varaždinci su ga izabrali za svoga gradonačelnika. U ovom trenutku se vode tri sudska postupka protiv gradonačelnika Čehoka. Prije dva tjedna bila je sjednica Vrhovnog suda RH u vezi jednog od tih postupaka u kojem je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. U slučaju da se ta presuda i potvrdi od strane Vrhovnog suda, prema ovim izmjenama Zakona o lokalnim izborima, koje su u petak u Hrvatskom saboru, on se ne bi mogao kandidirati, odnosno u slučaju da bude izabran, prestaje mu mandat i idu novi izbori, ustvrdio je Habijan.

Međutim, u slučaju da mu bude potvrđena nepravomoćna presuda, varaždinski gradonačelnik se ne bi mogao kandidirati ni prema postojećem Zakonu o lokalnim izborima.

Naime u čl. 13. stoji da “birači i političke stranke ne smiju za člana predstavničkog tijela jedinice niti za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihovog zamjenika kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene (uključujući tu i uvjetnu osudu) na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za sljedeća kaznena djela propisana Kaznenim zakonom”, a među navedenim kaznenim djelima su, uz ostalo, i zlouporaba položaja i ovlasti, primanje mita i nezakonito pogodovanje, trgovanje, a koja su počinjena s namjerom i radi pribavljanja imovinske ili kakve druge koristi sebi ili drugoj osobi”.

Osim toga, čl. 80. već sada navodi da “članu predstavničkog tijela mandat prestaje”, uz ostalo,  “ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od 6 mjeseci, danom pravomoćnosti sudske presude”

Dakle, potpuno je razvidno da u slučaju potvrde nepravomoćne presude varaždinskom gradonačelniku neće baš nikakav utjecaj imati predstojeće izmjene Zakona o lokalnim izborima, koji će ubuduće, umjesto taksativnog navođenja pojedinih kaznenih djela  koja predstavljaju zapreku za kandidiranje,  propisivao da  zabrana kandidiranja postoji baš za svako kazneno djelo za koje je počiniteljima pravomoćnom sudskom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili je tako izrečena kazna zamijenjena radom za opće dobro ili je na istu primijenjena uvjetna osuda. Dakle, Zakonom se neće izdvajati pojedina kaznena djela već se primjenjuje širi i jasniji pristup.

Tijekom emisije pročitani su osvrti gledatelja, među kojima je bio jedan vrlo kritičan na račun Habijana, čelnika varaždinskog HDZ-a, čija je Vlada gotovo zadnjeg dana prošle godine dala suglasnost za izdavanje municipalnih obveznica.  

- Tko o čemu, Damir Habijan o poštenju. Pa četiri godine je držal lojtru gradonačelniku Varaždina koji ima nekoliko optužnica“, napisala je Mihaela Novak.

Odgovarajući na to, saborski zastupnik ponovno je podsjetio da je bio protukandidat Čehoku, koji je pobijedio 2017. godine velikom većinom, „što god o tome mislio“.

- Ostao sam pri svom stavu, koji sam rekao 2017. , odnosno 2019., da onaj koji je stvorio probleme ne može ih riješiti. Moj stav prema g. Čehoku i optužnicama je vrlo jasan. Nažalost, pitanje je to za pravosuđe, koje vodi postupke protiv Čehoka od 2011. godine. Vi u tim uvjetima, dakle, takve osobe izabrane za gradonačelnika, morate funkcionirati. Dakle, to sad nije pitanje za mene, HDZ niti politiku, već pravosuđe, ustvrdio je Habijan.

Međutim, da su političari u Hrvatskome saboru donijeli zakonske odredbe o suspenziji optuženih dužnosnika, kakve imaju u Njemačkoj, ne bi toliko bilo bitno predugi postupci protiv (grado)načelnika i župana, budući da bi upravne i sve druge poslove morali prestati obavljati već nakon podizanja optužnica.