Vrdoljak: Osjećam dio krivnje i grižnju savjesti zbog Varaždina

vv | 24.5.2017. u 06:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak gostujući je u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji kazao je kako HNS,  unatoč gubitku tri grada, Kraljevice, Varaždina i Varaždinski Toplica, i dalje smatra svoju stranku trećom političkom opcijom, iako isto tvrde i Most s Božom Petrovom i HSS s Krešom Beljakom.

- Možemo mi biti i dvanaesta politička opcija ako uspijemo osim ove dvije osvojene županije za dva tjedna osvojiti još dvije u kojima imamo velike šanse, Osijek, Zagreb i Dubrovnik. Nama je važno da preuzmemo odgovornost za te sredine, a ne kako ćemo se zvati - kazao je Vrdoljak.

Upitan osjeća li se odgovornim što su Varaždinci otrčali u zagrljaj Ivanu Čehoku koji je otišao s mjesta gradonačelnika kako bi izašao iz zatvora, nakon što je grad vodio njihov čovjek, kazao je da su građani ti koji daju konačan sud.

- Uvijek osjećaš dio krivnje, i lovi te dio grižnje savjesti, ali konačni sud daju građani koji biraju vlast i građani su dali šansu Čehoku da uđe u drugi krug, ali i dalje mislim da to nije izgubljena bitka i da unatoč razlici kandidat kojeg mi podržavamo može do pobjede -  rekao je Vrdoljak.

Osvrnuo se i na gubitak prednost Anke Mrak Taritaš pred Milanom Bandićem, njezinu izjavu da bi u slučaju dogovora HNS-a i HDZ-a izašla iz te stranke,  ishod izbora u Osijeku i Dubrovniku, kao i odnos sa SDP-om.

Naglasio je da je HNS dokazao na primjeru Rijeke kako oni nisu priljepak SDP-u, već stranka bez koje SDP ne može stvarati većinu. Upitan kako komentira zamjerke potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića da su uskraćivanjem podrške Obersnelu uzrokovali drugi krug i trošak građanima, a ne pobjedu Obersnela u prvom, Vrdoljak je kazao da su o tome trebali razmišljati daleko prije.

- Kada idemo u koaliciju sa SDP-om, onda kažu da smo priljepak SDP-u i da bez njih ne bi postojali. Kada odemo odvojeno i osvojimo sedam posto onda nas napadaju što smo se odvojili - kazao je Vrdoljak.

I dok je prema Obersnelu poslao pomirljivije poruke, primorsko goranskog župana i potpredsjednika SDP-a prozvao je zbog prevere.

- U Primorsko goranskoj županiji se dogodila prevara, i to prevara od strane Zlatka Komadine. Imali smo s njim potpisani sporazum koji smo svi poštivali. Na dan predavanja liste nas je izbacio s liste zbog neke odmazde. To se ni meni ni mojim kolegama nikada nije dogodilo, takva vrsta prevare. Doveli su nas pred gotov čin, mislili su da nećemo stići imati listu i mi smo u zadnji dan složili listu koja je osvojila 4,6 posto i nažalost nekoliko stotina glasova nam je falilo da uđemo u Županijsku skupštinu u kojoj sada Komadini fali baš to za većinu - kazao je Vrdoljak.

Poslao je  i poruku što se tiče daljnjih odnosa između SDP-a i HNS-a na nacionalnoj razini.

- Mi ćemo nastaviti politički djelovati tamo kroz Gradsko vijeće Rijeke, načelnika Malinske ili Cresa, ali ovu prevaru im nećemo zaboraviti. Bit ćemo oprezniji drugog puta sada kada ćemo razgovarati s tim ljudima na nacionalnoj razini. Kad nas jednom prevare se iznenadimo, a kad drugi puta idemo, onda pazimo - kazao je Vrdoljak.

Upitan misli li da Hrvatsku čekaju novi parlamentarni izbori rekao je da misli da da, ali da je to pitanje za Andreja Plenkovića.

- On treba pokazati većinu odmah tjedan dana nakon lokalnih izbora, a ako nema većinu neka onda idemo na treće parlamentarne izbore u tri godine. Samo želim da onda motiv ljudima da onda izađu na izbore jer čim je izlaznost niska, tada profitiraju te radikalne i populističke opcije. Ja želim potpisati zahtjev i za raspuštanje Sabora, ali očekujem da čitav klub SDP-a i čitav klub Mosta potpiše naš zahtjev za raspuštanje Vlade. Pomislio sam da Mostovci čekaju kraj lokalnih izbora da opet odu kod predsjednice pa kad se spuštaju niz stepenice se predomisle i vrate HDZ-u - kazao je Vrdoljak.