Vozači sve češće napuštaju mjesta nesreća zbog bojazni od gubitka vozačkih uslijed vožnje pod utjecajem alkohola

| 9.1.2020. u 10:28h | Objavljeno u Aktualno

Analizom događaja prometnih nesreća za nekoliko prethodnih mjeseci na području Postaje prometne policije Varaždin utvrđeno je da su sve češća  napuštanja mjesta događaja prometnih nesreća od strane vozača. Smatra se da je jedan od razloga sigurno i vožnja pod utjecajem alkohola iz koje slijedi bojazan od privremenog oduzimanja vozačke dozvole. Također je utvrđeno da su policijski službenici u više od 90 posto slučaja pronašli počinitelja.

- Biti vozač i sudjelovati u prometu znači prihvatiti prometna pravila, ali i kulturno, tolerantno i odgovorno ponašanje na cesti. Sudjelovanjem u prometu, naročito kao vozač motornog vozila postoji i određeni rizik od događanja neželjenih posljedica, odnosno prometnih nesreća - ukazuju u PU varaždinskoj.

Kako dodaju, ne postoji razlog da savjesni i odgovorni vozači nakon neželjenog događaja, odnosno prometne nesreće, napuštaju mjesto nesreće, već trebaju ostati kod takvog događaja, otkloniti nove opasnosti koje mogu nastati, razmijeniti potrebne podatke, a prije svega poduzeti sve mjere u pružanju prve pomoći kod ozlijeđenih osoba.

- Zbog napuštanja mjesta događaja prometne nesreće prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama RH, propisana novčana kazna u iznosu do 20.000 kuna, kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 12 mjeseci, ili kazna zatvora do 60 dana.   Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu, ukoliko sudjeluju u prometnoj nesreći u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta, da uklone vozila s kolnika, ukoliko je to moguće, da omoguće nesmetano odvijanje prometa, popune i potpišu Europsko izviješće o nesreći  ili na drugi način razmijene osobne podatke i podatke o vozilima - naglašavaju u PU varaždinskoj.

U slučajevima prometne nesreće s materijalnom štetom kada na mjestu nesreće nema vlasnika, kako napominju, vozač koji je prouzrokovao neželjeni događaj, dužan je vlasniku oštećenog vozila ili druge oštećene stvari ostaviti svoje podatke.  

- Napuštanjem mjesta događaja u slučaju prometnih nesreća u kojima ima ozlijeđenih osoba, osim prekršajne sankcije predviđena je i kazna zatvora, a ne treba ni napominjati da ostankom na mjestu događaja i poduzimanjem mjera koje su u njegovoj moći, otklanjanje novih opasnosti te pružanjem pomoći i obavještavanjem hitnih službi  takav vozač može spasiti nečiji život - upozoravaju u policiji.