VIS Promotex: Većina Nepalaca je zadovoljna, neki primili neto plaće i oko 6.000 kuna Foto: Ilustracija

VIS Promotex: Većina Nepalaca je zadovoljna, neki primili neto plaće i oko 6.000 kuna

VV | 14.11.2019. u 20:54h | Objavljeno u Aktualno

- Neugodno smo iznenađeni načinom na koji je u javnosti predstavljeno naše poduzeće, najveći proizvođač suncobrana u Europi, koji izvozi 95 posto svoje proizvodnje te većinu prihoda ostvaruje od inozemnih kupaca i vrlo je konkurentan na stranom tržištu, a upravo zbog velikog obima posla zapošljava i strane radnike jer ih, nažalost, nema dovoljno na domaćem tržištu, navode u VIS Promotexu nakon što je objavljeno da se dio njihovih zaposlenika, nezadovoljan plaćom, vraća u Nepal.

Kako naglašavaju,  zlonamjerno se i na štetu VIS Promotexa iskrivljeno prikazuju odnosi sa zaposlenicima, koji su posredstvom agencije iz Nepala došli k njima u lipnju ove godine.

- Željeli bismo istaknuti nekoliko činjenica koje su potpuno pogrešno interpretirane i koje daju krivu sliku odnosa prema našim radnicima. Treba znati da je dio zaposlenih inozemnih radnika zadovoljio probni rok, i zadovoljni smo s njihovim radom. No, nakon što smo uočili da nekolicina zaposlenika radi probleme i da su aljkavi na poslu – tuku se, koriste mobitele, odlaze s radnog mjesta prije vremena ili ne dolaze na posao, odlučili smo im smanjiti plaću – što je jedan od modela po kojem možemo utjecati na neprihvatljivo ponašanje radnika, objašnjavaju.

Uz to, bili su prisiljeni s dvojicom zaposlenika, Tamangom Hirabahadurom i Tamangom Kunchangom, sporazumno raskinuti ugovor o radu jer su cijelo vrijeme svog boravka radili najveće probleme.

-Ne možemo zbog drugih 209 radnika dozvoliti da pojedinci sramote poslodavca, na način da se čak fizički obračunavaju u proizvodnji, i to pred ostalim radnicima od koji je gotovo 70% žena. One su bile zabrinute za svoju sigurnost zbog agresivnih pojedinaca, koji su takvo svoje ponašanje čak opisali u dnevnom izvještaju o radu, ukazuju u VIS Promotexu.

Sa situacijom  je bilo upoznato Radničko vijeće koje je ukazivalo na neprihvatljivo ponašanje spomenutih zaposlenika.

-Stoga je razumljiv stav Uprave koja je stala u zaštitu dugogodišnjih zaposlenika koji odgovorno obavljaju svoj posao. Naši radnici mogu sve probleme rješavati u razgovoru s Upravom, ali zaposlenici iz Nepala, koji imaju mogućnost komunikacije putem mobitela ili elektroničke pošte, nikada nisu ni tim putem isticali svoje probleme. Većina njih pokazali su se kao vrhunski radnici i čestitamo im na tome, naglašavaju.

Strani radnici, kako dodaju, željeli su odrađivati i prekovremene sate, što im je plaćeno pa su neki od njih u rujnu i listopadu imali neto plaće i oko 6.000 kuna.

-Jasno je vidljivo iz Ugovora o radu, koji su potpisali po dolasku, da je plaća 5090 kuna bruto iznos – prema tome, ni na koji način ih nismo prevarili niti oštetili kako se navodi u medijima. Oni su
dobro znali još kada su u Nepalu potpisivali pisma namjere, koja su bila temelj za radne dozvole, da će njihova neto plaća iznositi 530 eura, što je bilo definirano s Agencijom. Uz to im je u Varaždinu osiguran smještaj, besplatni dnevni obrok i prijevoz što za nas predstavlja izdatak od 2000 kuna veći nego domaćim radnicima. A i oni su ih prihvatili raširenih ruku. S njima lako komuniciraju na engleskom jeziku, a koliko nam je svima stalo do njih dokazuje činjenica da ih je po dolasku u Hrvatsku osobno na aerodromu dočekao član Uprave. Nije nam poznato imaju li i druge tvrtke takav odnos s novozaposlenim stranim radnicima, ali je nama to normalno jer čak 95% naše proizvodnje plasiramo na konkurentna inozemna tržišta. Stoga dobro znamo kako se treba odnositi prema stranim radnicima od kojih očekujemo da poput domaćih zaposlenika svojim radom doprinesu uspjehu naše proizvodnje, koja je ove godine dosegnula rekordne rezultate, ukazuju u VIs Promotexu.

Kako oaju, pokazalo se da je bila ispravna odluka Uprave da strane radnike ne odvaja od domaćih, koji su im bili odlični mentori.

- Za svega nekoliko mjeseci većina njih je savladala radne procese, zbližili su se s domaćim radnicima, koji su čak i u jednoj situaciji prikupili sredstva za kupnju lijeka jednom Nepalcu. Poštujemo njihove običaje i vjerske blagdane za koje su dobili slobodan dan. Nekoliko puta smo stranim radnicima organizirali prijevoz na specijalističke liječničke preglede, jer im je kod nas riješeno zdravstveno osiguranje te imaju sve uvjete u bolnicama poput hrvatskih osiguranika. Naravno, za radni staž ostvaren u VIS Promotexu plaća im se i mirovinsko osiguranje koje će im jednoga dana dobro doći, gdje god bili. Sve što smo iznijeli potvrđuju i stavovi većine radnika iz Nepala koji su jedva dočekali da napokon mogu bez straha dati svoju stranu priče, navode.

vis_02.jpg

vis_03.jpg

vis_04.jpg

Označeno u