VIDEO: Opća bolnica Varaždin zahvalna svim donacijama zaštitnih vizira od domaćih proizvođača Foto: OB Varaždin

VIDEO: Opća bolnica Varaždin zahvalna svim donacijama zaštitnih vizira od domaćih proizvođača

V.V. | 29.3.2020. u 09:33h | Objavljeno u Aktualno

U vrijeme borbe s pandemijom koronavirusa, kada je medicinsko osoblje u svom svakodnevnom, kontinuiranom radu prvo izloženo, tvrtke iz Varaždinske županije odlučile su pomoći Općoj bolnici Varaždin donacijama zaštitnih vizira.

Jedna od tvrtki je „3D porta“ Vlade Severa, koji ima dvostruki razlog za pomoć. Jedan je solidarnost u trenucima krize, a drugi je osobne naravi jer je zbog dobroćudnog tumora na mozgu bio pacijent u Općoj bolnici Varaždin, operiran od ravnatelja bolnice Nenada Kudelića.

- Odlučili smo pomoći 3D printanjem zaštitnih vizira za medicinsko osoblje. U planu je isporučiti varaždinskoj bolnici prvih 100 vizira, a onda nastaviti po potrebi, koliko bude trebalo. Unaprijedili smo im dizajn, mogu se nositi cijeli dan, ne smetaju za naočale. U nedjelju ide prvih 20-ak komada, a onda možemo eventualno poboljšati, u hodu riješiti poboljšanja dizajna. Pozivam i ostale koji se na ovakav način mogu priključiti, printanjem. Mi im možemo poslati model tako da ne moraju sami kretati od početka - poručio je Sever koji napominje da je ovo tek početak suradnje s varaždinskom bolnicom s kojom žele nastaviti surađivati nakon ove krize. Sada, u ovoj situaciji, bit će to pomoć na ovaj način, donacijom zaštitnih vizira.

Većom količinom zaštitnih vizira Općoj bolnici Varaždin pomoći će i tri tvrtke koje je u projektu izrade vizira okupio načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić. Riječ je tvrtkama Fripol iz Ljubešćice, Plastika Šantek iz Novog Marofa i Gumiipex iz Varaždina.

- Izradit ćemo vizire koji će biti višekratni. Kada smo vidjeli kolike su potrebe, Fripol iz Ljubešćice priprema alat, a Plastika Šantek će napraviti 3 i pol tisuće komada kroz stroj za upuhivanje u jednom danu. S prednje strane ide polikarbonat, debljine 0,5 milimetara, što je iz 600 ploča priprema Gumiimpex. Plan je u idućem tjednu dostaviti 3 do 3 i pol tisuće vizira zdravstvenom sustavu, pa tako i varaždinskoj bolnici, pravosudnom sustavu, policiji, domovima zdravlja. U kontaktu smo s nacionalnim Stožerom civilne zaštite i ministrom zdravstva da vidimo potrebe i mogućnosti - rekao je Horvatić.

Vizir se sastoji od tri dijela, plastike, polikarbonata i gume, izrađen od najkvalitetnijih materijala i nakon dezinfekcije može se ponovo koristiti. Horvatić dodaje da sve tri tvrtke u akciji sudjeluju besplatno, dok su ploče nabavljene donacijom.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, zahvaljuje varaždinskim tvrtkama na pomoći.

- Uz napore koje u aktualnoj situaciji ulažu medicinski djelatnici, svaka pomoć sa strane je dobrodošla. Zbog povećanih zahtjeva potrebno je dopunjavati zalihe zaštitnih sredstava. Koristim priliku da zahvalim svima koji pomažu nama, ali isto tako s druge strane i kolegicama i kolegama u zdravstvu na njihovom nesebičnom trudu u izvanrednim uvjetima zbog pandemije koronavirusa - poručio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Kako izgleda izrada vizira možete vidjeti u videu ispod.