VIDEO Natalija Martinčević u Saboru govorila o uvođenju dječjeg doplatka za svu djecu

Varaždinske vijesti | 22.3.2023. u 11:24h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević u Hrvatskom saboru iznijela je prijedlog uvođenja dječjeg doplatka za svu djecu, navodi se u priopćenju za medije saborske zastupnice. Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti.

Dječji doplatak u Hrvatskoj ne smije biti socijalna pomoć već treba biti pravo djeteta.  Prema podacima Hrvatska je na samom dnu izdvajanja za dječji doplatak u Europskoj uniji, te on iznosi svega 0,3% BDP dok je prosjek EU 0,9% BDP.

Uz to plaće u Republici Hrvatskoj su daleko niže od prosjeka plaća u Europi, a posebice na Sjeveru Hrvatske i u Varaždinskoj županiji gdje je prosječna plaća manja od 1000 eura te je potpuno jasno da svako dijete u Hrvatskoj treba imati pravo na dječji doplatak.

Stoga je zahtjev Narodne stranke REFORMISTI:
1. 100 € dječjeg doplataka ZA SVU DJECU
2. 150 € dječjeg doplatka za djecu s teškoćama 1. i 2. stupnja
3. 200 € dječjeg doplatka za djecu s teškoćama 3. i 4. stupnja
4. Potpuno ukidanje imovinskog cenzusa za dječji doplatak

Argumenti o nužnosti imovinskog cenzusa je tumačenje onih koji ne razumiju ideju pravih i konkretnih demografskih i obiteljskih politika i mjera.

U Varaždinskoj županiji kao prvi i jedini još 2005. godine u mandatu župana Čačića osiguran je besplatan prijevoz svim srednjoškolcima, također uz opstrukcije i protivljenja. Rezultat te mjere je 98% upisanih u srednje škole.

Prije ove mjere broj djece koja nakon osnovne škole nisu upisivala srednju školu u Varaždinskoj županiji iznosio je i do 30%. Tu mjeru država je prihvatila tek nakon više od desetljeća našeg inzistiranja na tome.

Također, osigurali smo besplatnu prehranu za sve osnovnoškolce Grada Varaždina, država je prepoznala i taj projekt te je besplatna prehrana od ove godine osigurana svoj djeci u Hrvatskoj.

Slijedeći korak uvođenje je dječjeg doplatka za svu djecu. Dječji doplatak nije nešto čime možete uzdržavati dijete ali može pomoći da se djetetu osigura bolja prehrana, bolja odjeća ili obuća, dodatne slobodne ili sportske aktivnosti ukratko u nekom segmentu bolja kvaliteta života

Zaključno, postoje socijalne politike i socijalne kategorije. Dječji doplatak nije socijalna kategorija i socijalna pomoć već je pravo djeteta. Hrvatska s izrazito negativnom demografskom slikom i još gorim predviđanjima ovu mjeru dječjeg doplatka za svu djecu treba uvesti odmah, navodi se u priopćenju za medije saborske zastupnice Reformista Natalije Martinčević.

Video sadržaj