VIDEO Budimo grad o Varkomu, Čistoći, "trbuhozborcu" Ivanu Čehoku i novoj intendantici HNK Varaždina Foto: Hrvoje Petrić, Ivan Obadić i Dražen Čelar

VIDEO Budimo grad o Varkomu, Čistoći, "trbuhozborcu" Ivanu Čehoku i novoj intendantici HNK Varaždina

| 19.1.2022. u 18:48h | Objavljeno u Aktualno

Platforma Budimo grad je održala novinarsku konferenciju oko aktualnih tema u politici u Varaždinu, kao i prozivanja Ivana Čehoka da su šutjeli oko cijena u Čistoći te imenovanja direktora Varkoma.

- Podzravljamo svaku inicijativu da se istraže nezakonitosti i od njega (Ivana Čehoka) bi očekivao, s obzirom da je na saborskoj mirovini s puno vremena i malo obaveza da za sve što je utvrdio i našao poduzme daljnje korake i da pokrene te postupke za koje smatra da bi ih trebalo pokrenuti - rekao je Hrvoje Petrić, a također je komentirao i izjave predsjednika MO Poljana Biškupečka, Franja Puškadije oko situacije kod pretovarne stanice i ponovnog rasta veće količine gomilanog miješanog komunalnog otpada te najave da će pokrenuti prosvjede zbog nastale situacije.

- Kao netko tko prati njegov lik, rad i djelo (Franjo Puškadija), vrlo je jasno da on ne bi možda ni znao pročitati to priopćenje, a kamoli ga napisati, ali u ime "trbuhozborca" Ivana Čehoka radi svoju nezahvalnu ulogu - rekao je Petrić.

Također su se osvrnuli na situaciju vezano uz povećanje cijena usluga Čistoće.

- Platforma Budimo grad nema nikakvog utjecaja na poslove koji se rade u Čistoći. Mi nismo nikakva paralelna struja i ne utječemo na rad uprave niti na rad direktora ili zamjenika direktora. Očekujemo da rade kvalitetno, zakonito i da poduzmu da se otklone sve nezakonitosti koje utvrde, a koje su posljedice rada bivšeg direktora - rekao je Petrić.

Dražen Čelar je naglasio da se u Budimo gradu ne slažu s odlukom direktora Čistoće, Zorana Sveteca, da se krene u poskupljenje usluga prikupljanja otpada te najavio sljedeću sjednicu Gradskog vijeća koja bi se trebala održati 31. siječnja.

- Jedna od točaka koje očekujemo bit će o pružanju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Imamo zamjerke oko toga, prije svega da odluka treba biti donijeta zadnji dan, točno šest mjeseci od izglasavanja zakona, što nije u redu da vijećnike dovodi u situaciju da ne mogu raspravljati o tome, odnosno da taj dan moraju donijeti odluku. Druga bitna zamjerka je na model koji se pruža, on je u principu nastavak prošlog modela s povećanjem cijena. Mi smatramo da to nije u skladu s načelima zaštite okoliša, s obzirom na ono što piše u zakonu. Pokušat ćemo ponuditi jedan drugačiji model, onaj koji nagrađuje one koji više odvajaju i u kojem će biti veća razlika između osnovne minimalne javne usluge i cijene po skupljenom kilogramu MKO-a - objasnio je Čelar.

Jedna od tema je bila i situacija u HNK Varaždinu gdje se prema svemu sudeći odabrala nova intendantica koju sada još samo mora potvrditi Gradsko vijeće na sljedećoj sjednici. Prokomentirali su i prozivanje Radimira Čačića koji je ustvrdio da je platforma Budimo grad izlobirala i utjecala na odluku o novoj intendantici HNK-a Varaždina koja će prema svemu sudeći biti Senka Bulić.

- Odbacujemo optužbu Čačić koji je sugerirao da je kod odabira kandidata za intendanticu bilo nekakvog utjecaja s naše strane. Nama je u interesu da se konačno dovede u red u kazalište i da to kazalište počne raditi na svom ugledu i na dobrobit građana ovog grada. Da se konačno počne pokrivati od svojih ulaznica i prodanih karata s više od 5 posto - objasnio je Petrić. 

- Posljednjih par mjeseci je bilo izuzetno burno u kazalištu. Izuzetno smo sretni i zadovoljni što se situacija smiruje i što je novo Kazališno vijeće u jednom kratkom roku provelo transparentni postupak javnog natječaja i što su uspjeli predložiti jednu uglednu kazališnu djelatnicu, Senku Bulić. Vjerujemo da će taj prijedlog biti potvrđen na Gradskom vijeću - objasnio je Ivan Obadić i dodao da se nada da će sada kazalište racionalno trošiti novac koji dobiva iz proračuna Grada Varaždina jer HNK za kulturu u Varaždinu dobiva najveća financijska sredstva iz proračuna.

- Vjerujemo da će nova intendantica prije svega uspostaviti upravljačku strukturu u skladu Zakonu o kazalištima i da će se poštovati svi zakonski i ostali pravni propisi te da će se osigurati racionalno i namjensko trošenje novaca u cilju što boljeg programa i repertoara na zadovoljstvo svih građana - istaknuo je Obadić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci