VIDEO Bosilj: Napravljeno je sve, preostaje samo politička volja zastupnika za rješavanje bala Foto: Martin Novosel

VIDEO Bosilj: Napravljeno je sve, preostaje samo politička volja zastupnika za rješavanje bala

| 21.12.2022. u 09:46h | Objavljeno u Aktualno

Jučer je održano međustranačko vijeće na kojemu su se obrazložile sve moguće nejasnoće vezane uz rješavanje bala, a sudjelovali su i članovi stručnog tima za rješavanje baliranog otpada u Brezju. Ostaje za vidjeti da li će se do kraja godine situacija oko izglasavanja proračuna promijeniti s obzirom da na prošloj sjednici nije izglasan upravo zbog protivljenja oko cijene zbrinjavanja i sanacije otpada iz Brezja.

- Za sve ono što su pojedini vijećnici iznosili u javnost i aludirali na nepravilnosti, dati su valjani i stručni argumenti te mislim da je objašnjen svaki detalj i nema više nejasnoća. Nakon više od dva sata vijećanja, nije bilo više pitanja stručnom timu koji su dali odgovore do najsitnijih detalja. Ja sam spreman dati transkript tog sastanka javnosti. Izložili smo sve od načina zbrinjavanja otpada, postupka javne nabave, strukture financiranja, izvore financiranja, potrebe donošenja proračuna i suglasnost na kreditno zaduženje Grada kako bi imali sve potrebne podloge za nastup prema Fondu i Vladi RH i suglasnot za sufinanciranje od 40 posto - rekao je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina. 

Na jučerašnjem međustranačkom vijeću nisu bilu prisutni samo predstavnici platforme Budimo grad, dok su se sve druge stranke iz gradskog vijeća odazvale na sastanak, a upravo se tu očekuje promjena mišljenja ili iz redova HDZ-a s kojima bi imali dovoljno ruku za izglasavanje proračuna čime bi izbjegli nove prijevremene izbore za gradsko vijeće.

- Broj ruku u gradskom vijeću koji nam je potreban za izglasavanje proračuna i da se donese odluka o balama je 11, mi trenutno imamo sedam ruku. Svi znamo koliko je stanovnicima Varaždina stalo da se ukloni na ulazu u grad te da se gospodarska zona Brezje stavi u svoju funkciju te da se napravi razvoj grada i otvore nova radna mjesta. Suština je jasna, gradski vijećnici imaju povijesnu priliku da daju svoj doprinos rješavanju bala u Varaždinu jer je po prvi puta projekt pripremljen sveobuhvatno i u skladu sa svim zakonskim propisima. Provedene su sve zakonom propisane aktivnosti, izrađeni dokumenti, ishođene suglasnosti svih državnih tijela, složena financijska konstrukcija i napravljeni svi preduvjeti, a jedino je preostalo, a što mi nismo napravili jer mi to ne možemo napraviti, a to je politička volja zastupnika u gradskom vijeću da prihvate proračun koji sadržava i rješavanje bala - rekao je Bosilj.

Naglasio je da je trenutna ponuda na javnoj nabavi oko sanacije bala najbolja koja će dobiti u aktualnim tržišnim uvjetima i da svako novo odgađanje će koštati još više, a također će dolaziti do penalizacije zbog i dalje aktualnog ilegalnog odlagališta na Brezju koje se već davno trebalo zatvoriti. 

- Nema smisla pričati o starim ugovorima jer nisu zakoniti i nisu provedivi, a kakav god bude ishod sudskih postupaka, oni neće nikada maknuti bale iz Brezja, a sve što će učiniti će odlučiti o eventualnim naknadama štete. Ako se ne izglasa proračun, bale ćemo i dalje gledati na ulazu u Varaždin kao našu zajedničku sramotu dok ponovno ne stvorimo preduvjete. Kao gradonačelnik kontinuirano govorim o rješavanju bala kao jedan od svojih najvećih prioriteta, miran sam jer znam da sam dao sve od sebe da dođemo do ove faze kad je projekt napravljen bez ijedne mrlje - istaknuo je Bosilj.

Naglasio je da očekuje podršku svih zastupnika, a pogotovo onih koji bi zajedno sa SDP-om trebali uzeti stav da isprave grijehe prethodnika, dok podršku NL Ivana Čehoka ne očekuje podršku.

- Danas izmišljaju argumente samo kako bi bili i ostali protiv. Na prethodnike ni ne računam, oni su problem stvorili i ne očekujem da su sposobni da ga riješe. Da su znali i htjeli, riješili bi ga i prije. Računao sam na one kojima neki detalji možda nisu bili jasni, a jučer smo sve detaljno razjasnili. U narednim danima ćemo vidjeti je li su protiv bili jer im nije bilo jasno ili zato jer ne žele da se bale riješe te politiziraju bale tražeći svoj politički prostor u kojem imaju veliku šansu da izgube i nestanu zauvijek s političke scene - rekao je Bosilj, vjerojatno aludirajući na platformu Budimo grad te brata i sestru Petrić.

Bosilj je naglasio da će se izvanredna sjednica oko izglasavanja proračuna, ukoliko će ovaj puta imati podršku od 11 ruku koliko je potrebno za to, održati i na posljednji dan 2022. godine, 31. prosinca.

- Ne mogu dopustiti argumente previsoke cijene, a vrijeme nam nije prijatelj kada su u pitanju cijene i troškovi, mislim da je to jasno svima. Loše je ako zbog opstrukcije pojedinih zastupnika dođe do raspuštanja vijeća i novih izbora, ja osobno neću izgubiti ništa kao gradonačelnik, ali ću izgubiti kao Varaždinac. Zajedno s ostalim sugrađanima, živjet ćemo nekoliko mjeseci u gradu koji stagnira jer se imamo privremeno financiranje za nužne aktivnosti koje su propisane zakonom. Morat će pričekati svi, umirovljenici, tete u vrtićima, udruge, kolektivni ugovori, a to sve povlači pad poduzetne aktivnosti. To će biti posljedica ucjena na koje nailazim - objasnio je Bosilj te naglasio da nije bilo složnosti na međustranačkom vijeću oko referendumskog pitanja pa se vjerojatno referendum neće ni održati.

- Smatram da je to nepotrebno maltretiranje građana. Građani su na prošlim izborima izabrali predstavnike koji trebaju četiri godine donositi odluke u njihovo ime i zato sjede u vijeću. Bale nisu ništa novo o čemu bi se Varaždinci trebali izjašnjavati, a bile su i dio moje kampanje. Ne treba vraćati lopticu građanima da odlučuju umjesto vijećnika. Ako niste sposobni donijeti odluku, dajte priliku građanima da biraju novu postavu koja je za to sposobna - zaključio je Bosilj.

Video sadržaj