Varteks kao novo POS naselje; tko je za, a tko protiv i zašto

| 4.12.2023. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno

Reformisti, čini se, ne odustaju od ideje da Grad Varaždin otkupi zemljište Varteksa, a tu je ideju prvi iznio njihov čelnik Radimir Čačić. S obzirom da se Grad riješio financijskog tereta sanacije bala u Brezju, jer je tu obvezu preuzela Vlada RH, Čačić je već nekoliko puta ustvrdio kako bi se Grad mogao upustiti u otkup Varteksovih dugova od banaka i tako preuzeti veći dio Varteksovog kompleksa koji je, po njemu, idealna lokacija za novi stambeni kvart. To je ponovio i gradski vijećnik Reformista Devid Kos na prošlotjednoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća. U raspravi o povećanju paušalnog poreza po krevetu u turističkom najmu, Kos je kritizirao navode gradskih čelnika koji kažu da time žele destimulirati kratkoročni u korist dugoročnog najma kako bi osigurali više raspoloživog smještaja za studente i obitelji.

- To su dvije različite politike smještaja. S jedne je strane politika izgradnje stanova za najam ili prodaju mladim obiteljima. I zato je Čačić predložio projekt otkupa Varteksa, a drugo je turistički smještaj, koji treba poticati, a ne destimulirati - kaže Kos, dok je Radimir Čačić na VTV-u ponovio da je otkup Varteksa sad prilika za Grad.

- To je ukupno 22 hektara zemljišta, od čega Varteksu treba neka dva hektara. Grad bi sad mogao otkupiti 20-ak milijuna eura svih potraživanja, uključujući i HBOR-ovih. Oni to nisu mogli dati privatnicima u pola cijene, ali ako bi Grad otkupio dugove, tu nema privatnog interesa. Otkupom te zone Grad bi riješio i Varteks kao tvrtku i pitanje izgradnje POS-a za sljedećih 20 godina tj. stanove i za prodaju i za najam. S prosječnom visinom objekata od pet katova, dobili bi veću vrijednost on one koju treba platiti za otkup potraživanja, a ljudima biste dali šansu da povoljno kupe stan ili da idu u najam. Ta je zona veća od cijele gradske jezgre unutar nekadašnjih bedema i time bi strateški utjecali na razvoj grada - opisao je Čačić što bi Varaždin dobio tim potezom...

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...