Varaždinskoj bolnici priznat status Covid-bolnice; Kudelić: Ovo je priznanje našeg rada Foto: Krešimir Đurić

Varaždinskoj bolnici priznat status Covid-bolnice; Kudelić: Ovo je priznanje našeg rada

VV | 2.2.2021. u 14:01h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Općoj bolnici u Varaždinu priznat je status Covid-bolnice, a o značenju te odluke na današnjoj su konferenciji za medije govorili ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić te saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Naime, prošli je tjedan ministar zdravstva Vili Beroš u Saboru rekao da je odluka o priznavanju statusa potpisana, a njome zaposlenici dobivaju dodatak od deset posto na plaću.

- Ponosni smo jer smo nakon višemjesečnog rada dobili jedno veliko priznanje. Naime, OB Varaždin zbrinjava pacijente s područja županije koja je bila jedno od područja najpogođenijih koronavirusom u Europi. U jednom trenutku naša incidencija je bila 1.216, višestruko veća nego u ostatku Hrvatske i u područjima u kojima je stanje bilo proglašeno alarmantnim. Mislim da mi sami još uvijek nismo svjesni posla koji je bio odrađen i koji nas vrlo vjerojatno čeka i dalje. Odgovoriti ovako velikom izazovu je bilo iznimno teško i zahtijevalo je velike organizacijske promjene u radu bolnice. Praktički sve djelatnosti bile su podređene zbrinjavanju Covid bolesnika, pružanje zdravstvene zaštite bilo je svedeno na zbrinjavanje akutnih stanja, onkoloških bolesnika i djece - rekao je ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić.

- Covid-bolesnika je bilo iznimno puno, u jednom trenutku čak 278 na liječenju, a preko 20 na respiratoru. Danas je situacija puno bolja. Danas se na bolničkom liječenje nalazi svega 69 bolesnika, ali ni to se ne može olako shvatiti. Prije godinu dana trebalo nam je 6 mjeseci da kumulativno dođemo do te brojke. Ta je brojka još uvijek vrlo ozbiljna i rijetko koja bolnica u Hrvatskoj može reći da je u bilo kojem trenutku zbrinjavala toliki broj bolesnika koliko mi zbrinjavamo danas. Zahvaljujući činjenici da radimo na tri lokacije, služba u Novom Marofu i služba u Klenovniku u kojem nastojimo osnovati respiracijski centar koji već ima određene preduvjete, mi smo mogli odgovoriti ovakvim velikim izazovima. Mi se ne trebamo uspoređivati ni s kim, jer smo bili vodeći u Hrvatskoj. Nacionalna covid bolnica KB Dubrava može zbrinuti 600 bolesnika, a mi smo zbrinuli 300, s time da je populacija koja gravitira k nama šest puta manja od one koja gravitira prema KB Dubrava. To znači da je naše opterećenje bilo višestruko veće nego ono u KB Dubrava i da smo i mi bili jedan od nacionalnih centara, odnosno tzv. Covid-bolnica - dodao je Kudelić.

obv_covid_bolnica_kudelic_2.jpg

- Upravo iz tog razloga obratili smo se ministru zdravstva za priznavanjem statusa Covid-bolnice, ne sa željom da postanemo Covid-bolnica, jer mi to već jesmo. To je bolnica koja je u stanju zbrinuti Covid-19 bolesnike, koji su izuzetno teški bolesnici, s visokom stopom smrtnosti, što zahtijeva veliko znanje, veliki broj ljudi, dobru organiziranost i dobru opremljenost bolnice. Sve smo to zajedničkim radom naših djelatnika i uz podršku našeg osnivača uspjeli na vrijeme osigurati, uz podršku ministarstva i kriznog stožera, i uz pomoć dodatnih djelatnika koji su došli na ispomoć iz cijele Hrvatske. Vlada je prepoznala važnost priznavanja statusa, neki bi rekli sa simboličnom nagradom od 10 posto na osnovicu plaće. Svi mi radimo za plaću, ali mi smo toliko predani liječenju naših bolesnika da to često zaboravimo i uvijek nam je pacijent na prvom mjestu. Ovakva simbolična nagrada je zapravo odavanje priznanja svim onim djelatnicima koji su bili na "prvoj liniji" - istaknuo je ravnatelj.

- Dobili smo odluku ministra o privremenom zbrinjavanju Covid-19 bolesnika. Ta je odluka bila nužna i za neke druge bolnice koje nisu zbrinjavale akutne bolesnike, kao što su neke specijalne bolnice u kojima su se privremeno smještavali Covid-bolesnici. U našem slučaju to ne znači promjenu u organizaciji rada, mi smo pokazali i dokazali da znamo i možemo. To je priznanje za sav onaj posao koji smo dosad odradili, koji odrađujemo dan-danas, i koji ćemo odrađivati, nadam se, samo nekoliko sljedećih mjeseci, ako ne i duže. Ovo priznanje nama, između ostalog, služi i kao podloga za reguliranje prava djelatnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju Covid-bolesnika - napomenuo je Kudelić.

- Epidemija nije gotova, ali pokazali smo da zajedno sa županijskim stožerom, uvođenjem epidemiološkim mjerama, možemo u dobroj mjeri spriječiti epidemiju, i da mi u bolnici možemo i znamo liječiti naše pacijente. Iza nas stoje brojke i rezultati, i zahvaljujem ministru što je prepoznao važnost ove lokacije u zbrinjavanju Covid-bolesnika - zaključio je Kudelić.

Zadovoljstvo priznavanjem statusa Covid-bolnice Općoj bolnici Varaždin izrazila je i saborska zastupnica iz redova Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević, koja je nedavno u raspravi o izvješću o učincima provedbe epidemioloških mjera ministru zdravstva Viliju Berošu postavila pitanje o toj temi.

>> Martinčević: Bolnici u Varaždinu odmah priznati status COVID bolnice i dodatak od 10 posto na plaće zaposlenicima

- Varaždinska županija bila je jedna od najugroženijih u ovoj pandemiji i stoga je Opća bolnica bila pod posebnim pritiskom. Mi smo u jednom trenutku imali skoro 280 osoba s težom kliničkom slikom te smo proporcionalno bili opterećeniji i od KB Dubrave u Zagrebu koja je već bila Covid bolnica. Ovom prilikom moram odati posebno priznanje i zahvalnost zaposlenicima varaždinske bolnice jer su svojom hrabrošću, humanošću i svojim radom bili zaista snažan nositelj borbe protiv pandemije. Zato nije bilo niti upitno s moje strane da kao saborska zastupnica pokrenem pitanje priznavanja dobivenog statusa. Dodatak na plaću od deset posto je jedan mali dio priznanja kojeg svi zaposlenici zavređuju, ali svakako važan i zato mi je dobivanje ovog statusa posebno drago – istaknula je Martinčević.

obv_covid_martincevic.jpg

Osvrnula se ovom prilikom i na situaciju s ugostiteljima.

- Nakon našeg zahtjeva da se ugostiteljima priznaju određena prava i da im se da podrška, Vlada je usvojila i takvu odluku pa moram reći da me veseli što je Vlada počela slušati Reformiste - dodala je.

>> Vlada prihvatila važnu mjeru za pomoć ugostiteljstvu na inicijativu Reformista

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin ovom je prilikom iznio najnovije podatke o stanju u Varaždinskoj županiji.

>> Vugrin: Imamo 18 novih slučajeva zaraze, i dalje se smanjuje broj oboljelih u bolnici

Podsjetimo, tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno imamo 169 novih slučajeva. Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 101, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 215.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 294 uzoraka, od kojih je 87 zaprimljeno preko COVID-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 13 posto, a u svim testiranim uzorcima je 6 posto.

Tijekom jučerašnjeg dana preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19 dok su dosad ukupno evidentirane 363 preminule osobe pozitivne na COVID-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 14.781 osoba pozitivnih na COVID-19 što govori o činjenici da još uvijek imamo veliki broj osoba koji nije bio zaražen i prebolio bolest COVID-19. Aktivnih slučajeva je 167.

obv_covid_bolnica_vugrin.jpg