Vugrin: Imamo 18 novih slučajeva zaraze, i dalje se smanjuje broj oboljelih u bolnici Foto: Krešimir Đurić

Vugrin: Imamo 18 novih slučajeva zaraze, i dalje se smanjuje broj oboljelih u bolnici

I.D./Varaždinske vijesti | 2.2.2021. u 12:12h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

- Posljedna dva tjedna imamo stagnaciju. Nakon što je incidencija pala za 90 posto, s 1.200, sada nam je sedmodnevna incidencija oko 100. Na tjednoj bazi imamo oko 170 zaraženih. Dodatnog pada nema, znači krivulja se sada izravnala. Veseli nas što se broj oboljelih u bolnici, s težom kliničkom slikom, kontinuirano smanjuje, kao i broj osoba u jedinicama intenzivnog liječenja kojih je u "špici" bilo 24, a danas ih je troje. To je situacija koju smo posljednji put imali krajem listopada - rekao je danas načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

- Riječ je o intervalu dužem od tri mjeseca, u kojem smo se borili, u kojem je Varaždinska županija bila iznadprosječno pogođena ovom epidemijom. Još uvijek smo nešto iznad prosjeka u Hrvatskoj, no s puno boljim brojkama - rekao je.

- Tri osobe su, nažalost, preminule u posljednja 24 sata - dodao je Vugrin.

Dosad je na području Varaždinske županije evidentirana ukupno 14.781 zaražena osoba.

- To svjedoči da još uvijek velik broj osoba nije bio zaražen i prebolio bolest Covid-19 - napomenuo je.

Iznio je i nove podatke o cijepljenju protiv Covida-19 u Varaždinskoj županiji.

- Za Varaždinsku županiju namijenjeno je 106.000 doza cjepiva AstroZenece, 39.000 doza Moderne, 34.000 doza cjepica Johnson & Johnson, te 63.000 doza Pfizera. Nažalost, niti za AstraZenecu, ni za Modernu, ni za Johnson & Johnson nemamo nikakve informacije o količinima, načinu ili vremenu distribucije, tako da smo trenutno ovisni isključivo o Pfizeru, koji je također smanjio predviđene doze s 1.000 tjedno na 700-800. prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, prvu i drugu dozu do kraja siječnja primilo je 1.185 osoba, a samo jednu dozu primile su 1.474 osobe. Ovaj tjedan će veći dio biti i obuhvaćen, a sljedeća dva tjedna ćemo procjepljivati isključivo osobe koje su dosad primile prvu dozu cjepiva. Dosad je cijepljeno svega 1,6 posto stanovništva županije i jasno je da tom brzinom ne možemo biti zadovoljni - istaknuo je Vugrin.

Napomenuo je da je 30. siječnja HZJZ objavio nove upute za domove za starije, prema kojima se omogućuju posjeti korisnicima u vanjskim prostorima, uz pridržavanje mjera.

- Mogući su i izlasci korisnika van objekta, prema obiteljima, također uz određena ograničenja, s time da se ta ograničenja ne odnose na osobe koje su primile obje doze cjepiva i kojima je Covid-19 ustanovljen unatrag 90 dana - pojasnio je Vugrin.

Spomenuo je da Dom za starije osobe Varaždin, u Zavojnoj ulici, od 340 korisnika, do sada ima evidentirano 119 slučajeva zaraze.

- Od toga je, nažalost, 18 preminulih osoba s Covidom-19. Dosad je 165 korisnika primilo obje doze cjepiva, 20 ih je dobilo jednu dozu, a još 120 ih je zainteresirano za cijepljenje - rekao je Vugrin.

Označeno u