Varaždinsko Gradsko vijeće u četvrtak odlučuje o plaćama Habuša i Radelića Foto: VV arhiva

Varaždinsko Gradsko vijeće u četvrtak odlučuje o plaćama Habuša i Radelića

M.P./Varaždinske vijesti | 23.2.2016. u 11:56h | Objavljeno u Aktualno

Ako varaždinski gradski vijećnici u četvrtak prihvate prijedlog o izmjeni Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Varaždina, Goranu Habušu i Vjeranu Radeliću plaća bi ubuduće trebala biti za oko 500 kuna manja (bruto).

Naime, na temelju prijedloga spomenute odluke, osnovica za obračun plaća gradonačelnika i njegova zamjenika umjesto dosadašnjih 5.108,84 kune iznosila bi 3.890 kuna bruto, no istovremeno bi se povećao koeficijent za obračun njihovih plaća.
Tako bi koeficijent za plaću gradonačelnika iznosio 6,42 (dosad je bio 5,00), a za zamjenika gradonačelnika 5,45 (dosad bio 4,25) pa bi njihove bruto plaće iznosile 24.973, odnosno 16.532 kune.

Kako je pojašnjeno u obrazloženju, zakonska osnova za donošenje ove odluke sadržana je u odredbi Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Njome je propisano da se plaća župana i plaća gradonačelnika velikoga grada i grada sjedišta županija ne može odrediti u iznosu većem od umnoška koeficijenta 6,42 i osnovice za obračun plaće državnih dužnostnika, koja je određena u visini od 3.890 kuna bruto. S druge strane, propisano je da plaće njihovih zamjenika mogu iznositi najviše do 85 posto koeficijenta župana ili gradonačelnika.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci