Varaždinski vijećnici sa 13 glasova "za" podržali privremeno financiranje Grada

Napisao/la: -

Nakon što je jučer "pao" prijedlog proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu, večeras su vijećnici na izvanrednoj sjednici sa 13 glasova "za" i 8 "protiv" podržali odluku o privremenom financiranju Grada Varaždina.

Sjednici je nazočio 21 vijećnik, a privremeno financiranje podržalo je troje HNS-ovih vijećnika, dvoje SDP-ovih, HSU-ova Katica Darabuš, dvoje laburista, nezavisni Dražen Vincek, Danijela Benkus, Zdravko Golub i Robert Podolnjak te HSS-ov Mladen Hižak.
Protiv su bili Zlatan Avar, Stjepan Cepanec, HDZ-ovi Saša Crnčić, Otilija Cvetko te Marijan Cingula, Natalija Martinčević (reformisti) te HSLS-ovi Željko Bunić i Miodrag Pap.

Prema prijedlogu odluke o privremenom financiranju, ukupni prihodi i primici planirani su u iznosu od 47.466.501 kunu, a u istom su iznosu planirani i ukupni rashodi i izdaci.

Kako je pojasnila pročelnica za financije Mirela Ivanković, u razdoblju privremenog financiranja ne smiju se preuzimati nove financijske obveze niti povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje 31. prosinca 2016. 

Za raspravu se prvi javio HSLS-ov Željko Bunić. Proračun od 47,4 milijuna kuna po njegovom je mišljenju prenizak.

- Po mom bi mišljenju povjerenik bio izdašniji, a možda bi riješio i balirani otpad. Protiv sam ovog prijedloga i nije u redu plaštiti građane da će grad propasti, da će biti tuga i da sunce neće izaći - poručio je Bunić.

I dok se Božidar Kolarić (laburisti) emotivno krenuo opraštati od vijećnika poručivši da mu je to vjerojatno zadnji vijećnički mandat, nezavisni Robert Podolnjak pojasnio je pak da privremeno financiranje znači ograničenje u financiranju novih projekata.

-  Život će se nastaviti odvijati normalno i Gradsko vijeće će nastaviti donositi odluke. Postoji niz odluka koje možemo donositi i očekujem da će vijeće redovito raditi do isteka mandata. Nema potrebe da se opraštamo - napomenuo je Podolnjak, dok je nezavisni Stjepan Cepanec, inače izabran u vijeće s Podolnjakove liste, poručio da gradonačelnik nije želio slušati vijećnike.

- Žao mi je što je došlo do toga, no niste htjeli slušati. Poštujem vas i podržao sam vas što su mi ljudi možda zamjerili, ali sam vam dao priliku. No kada se radi krivo, osoba se mora kazniti. I dijete se mora kazni da bi sutra dobro radilo. No, vi to nemojte shvatiti kao kaznu već kao poticaj da biste radili - sugerirao je Cepanec gradonačelniku.

HDZ-ova Otilija Cvetko osvrnula se pak na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća na kojoj nije izglasan proračun.

- Prijedlog proračuna nismo vidjeli sve do početka sjednice što je presedan u kratkoj varaždinskoj demokraciji. Neozbiljno je što se temeljni dokument pokušao donijeti na način kako su jučer pokušali SDP i HNS. Također, neodgovorno je da vijećnici SDP-a nekoliko sati prije sjednice uvjetuju usvajanje proračuna usvajanjem njihovih želja. Zašto se čekalo do zadnjeg dana? Grad ne može biti taoc koalicijskih razmirica SDP-a i HNS-a, a usvajanje amandmana bila je predstava za javnost i pravi razlozi za svibanjske lokalne izbore. Apeliram na aktualnu vlast da prestane plašiti građane jer su isključivi krivac za ovo stanje u gradu HNS i SDP - istaknula je Cvetko.

Natalija Martinčević (reformisti) privremeno financiranje nije podržala s obrazloženjem da ne vjeruje gradonačelniku i njegovim suradnicima obzirom na dosadašnje iskustvo.

Marijan Cingula mišljenja je pak da su vijećnici trebali kazniti sami sebe.

-  Morali bismo kazniti sebe kao članove vijeća jer nismo donosili dobre odluke, četiri godine smo propuštali kazniti lošu vlast i nismo uskratili povjerenje nijednom proračunu sve do ovog posljednjeg. Jesmo li se tek sada ohrabrili i progledali? Možda, neki su gledali i ranije, neki se bojali tada, neki i sada...Kao vijeće morali bismo biti kažnjeni jer ne zaslužujemo mandat do kraja. Ne smijemo podržati odluku o privremenom financiranju i ovo je zadnji čas da se kaže da su vladajuće strukture u Varaždinu pokvarene i nanose štetu te da ih treba promijeniti - poručio je Cingula, dok je Zlatan Avar napomenuo da je opozicija bio cijelo vrijeme te da će to i ostati.  

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.