Varaždinski studenti dobit će najmoderniji Studentski dom u ovom dijelu Europe Foto: Mario Šamec

Varaždinski studenti dobit će najmoderniji Studentski dom u ovom dijelu Europe

| 10.3.2016. u 12:14h | Objavljeno u Aktualno

Više od 141 milijuna kuna vrijedan je projekt novog Studentskog doma u Varaždinu, a sredstva za njegovu izgradnju odobrena su u stopostotnom iznosu iz europskih fondova za izgradnju Sveučilišnog kampusa – Studentskog doma s pratećim sadržajima.

Varaždinski studenti dobit će 600 novih ležajeva u Studentskom domu koji će biti najmoderniji u ovom dijelu Europe. Nova zgrada bit će A+ kategorije na pet katova s primjenom svih suvremenih tehnologija, od sunčeve energije do dizalice topline voda-voda za grijanje i hlađenje, kišnica će se koristiti kao sanitarna voda, prozori će imati senzore, a planirana je i podzemna garaža.

- Imam 141 milijun razloga za sreću. Moje je bilo da odradim svoj posao. Na Gradskom vijeću obećao sam da ćemo u pet godina izgraditi restoran i novi studentski dom i ja sam svoj dio posla odradio. Kapacitet ovog Studentskog doma dovoljan je za potrebe naših studenata i nadam se da ćemo uskoro početi s izgradnjom - rekao je ravnatelj Studentskog centra Nenad Milijaš, jedna od najzaslužnijih osoba za realizaciju ovog projekta. 

Novi Studentski dom gradit će se u dvorištu postojećeg, a početak radova ovisi o postupku javne nabave. Novci su osigurani i ovo je maksimalni iznos koji se može dati za ovakav projekt. U novom Studentskom domu zaposlit će se i 11 osoba.

- Ovo je velik dan za Grad Varaždin, za Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice u Varaždinu, naravno i Studentski centar u Varaždinu. Cijela priča započela je 2012. godine kada smo darovali zemljište za izgradnju Studentskog restorana i izgradnju novog doma. U svega četiri godine od sna smo došli do realizacije ovog vrlo važnog projekta. Sredstva su odobrena u stopostotnom iznosu, dobit ćemo prekrasan projekt za kojeg prije svega moram zahvaliti ravnatelju Studentskog centra Varaždin Nenadu Milijašu - istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš.

Osim jednog od najmodernijih Studentskih domova, varaždinski studenti dobit će i mogućnost stručne prakse na objektu u dijelu obnovljivih izvora energije.

- Studenti će ovime dobiti jedan bolji standard, izvanredne uvjete, novih 600 ležajeva i najmoderniji dom u ovom dijelu Europe. Ovo je na ponos Grada Varaždina i Sveučilišta u Zagrebu, a ništa toga ne bi bilo bez angažmana ljudi i ovdje moramo istaknuti veliki doprinos ravnatelja Milijaša koji je pokazao da se može kad se hoće - naglasio je Josip Mesec, predsjednik Upravnog vijeća SC-a Varaždin.

Natječaj „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“, raspisalo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a usmjeren je prvenstveno na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju.

Radi se o ograničenom pozivu na dostavu projektnih prijedloga. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog natječaja je 934 milijuna kuna.

 _DSC1953.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.