Na prosvjed na Markov trg u Zagreb krenulo gotovo 400 prosvjetara iz Varaždinske županije Foto: Ilustracija/Pixabay

Na prosvjed na Markov trg u Zagreb krenulo gotovo 400 prosvjetara iz Varaždinske županije

IHR/Varaždinske vijesti | 6.11.2019. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

Članovi Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama iz Varaždinske županije krenuli su jutros na prosvjed "6. 11 ZA 6,11 posto, koji će se održati danas na Markovom trgu u Zagrebu. .

- Pedeset zaposlenika srednjih škola iz Varaždinske županije, odnosno jedan autobus kreće prema Zagrebu, gdje će se pridružiti velikom prosvjedu na Markovom trgu, gdje se očekuju zaposlenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Korak je napravljen, dijalog je uspostavljen i počelo se razgovarati o našim zahtjevima te nas se napokon počelo uvažavati, no dogovor još nije postignut, pregovori se nastavljaju tako da se nakon današnjeg frontalnog štrajka sutra nastavlja štrajk cirkularno po školama. Mi ne odustajemo od svojih zahtjeva, odnosno povećanja koeficijenata za 6,11 posto, a hoće li se do kraja ovog tjedna postignuti dogovor koji je nama prihvatljiv, odlučit će čelnici našeg sindikata - rekao je županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Zvonimir Lončar, koji je jutros prije polaska održao konferenciju za novinare na parkiralištu kod varaždinskog groblja. . 

U Zagreb na prosvjed krenuli su i članovi Sindikata hrvatskih učitelja iz Varaždinske županije, njih 300-injak, u ukupno šest autobusa: četiri su krenuli s parkirališta kod Varaždinskog groblja, a po jedan iz Ivanca i Ludbrega. Na Markov trg su se uputili i članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja iz Varaždinske županije. 

- Organizirani prijevoz nismo imali, ali smo svojim članovima rekli tko želi i može da sudjeluje u današnjem prosvjedu u Zagrebu. Inače, danas na FOI-ju traje štrajk i službe ne rade nenastavnog i nastavnog osoblja - rekao je Ivica Gašparac, sindikalni povjerenik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja na FOI-ju, a štrajk je održan i na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

- Štrajk nenastavnog osoblja i predavača traje na fakultetu, svi djelatnici su tu, ali nisu na radnim mjestima te će ostati do kraja radnog dana - rekao je Albino Gradečak.

Dodao je kako je sigurno ovakva situacija nikome ne odgovara te je žalosno što se tek sada počelo pregovarati.

- Puno puta su nas dosad prevarili i tako dugo dok se sve ne stavi na papir, a ima nekih naznaka da će to biti u ponedjeljak, mi smo i dalje spremni na štrajk - rekao je Gašparac.

No, i nakon toga priča neće biti završena. Kako doznajemo, dogovore li se predstavnici školskih sindikata i Vlada, o tome će se na kraju izjasniti članovi sindikata, ali i oni koji to nisu putem referenduma. Ako se odluči da ponuda nije dobra, štrajk će se nastaviti, najavljuju iz sindikata.

Ovo je, inače, 19. dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, a sindikalni čelnici iz Varaždinske županije tvrde kako je odaziv članstva u štrajku i dalje velik te nema posustajanja. 

_ESC1865.JPG

_ESC1857.JPG

Označeno u