VARAŽDINSKI PENTAGON "Vidim da je Grad potpuno nezainteresiran, čekamo ih još mjesec, dva!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

VARAŽDINSKI PENTAGON "Vidim da je Grad potpuno nezainteresiran, čekamo ih još mjesec, dva!"

IHR/Varaždinske vijesti | 18.5.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždin bi trebao dobiti Regionalni centar civilne zaštite, jedan od ukupno pet u Hrvatskoj. Taj projekt, prozvan varaždinski Pentagon, trebao bi se graditi na lokaciji u varaždinskom Brezju iza tvrtke Solvis, na zemljištima koja se dijelom nalaze na području grada Varaždina, a dijelom na području općine Gornji Kneginec. Prilikom posjete ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite Damira Truta krajem prošle godine, rečeno je da je Grad Varaždin u proračunu predvidjelo sredstva potrebna za otkup zemljišta, kako bi se uopće mogao pristupiti projektu.

 - Mi ćemo kao Grad napraviti sve da se to provede u najboljem i najbržem roku koji je moguć - izjavio je tada zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

- Stričak: "Dogovorili smo sve o projektu izgradnje varaždinskog Pentagona"

 Međutim, dosad nisu donijeli ni - odluku. 

- Grad Varaždin, koliko vidim, u potpunosti je nezainteresiran da se to izgradi. Znači, mi smo u listopadu prošle godine krenuli s otkupom zemljišta za izgradnju prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Od tada do danas, prvo, obavili smo procjenu nekretnine, drugo, 30. studenoga prošle godine na sjednici Skupštine donijeli odluku o projektu Prezentacijski centar Gomila u Jalžabetu kojom je utvrđeno da je projekt od interesa za Varaždinsku županiju. Znači, Odluka je donijeta u studenom. Treće, Županija je pokrenula pojedinačni ispravni postupak s obzirom na to da stanje gruntovnice i katastra ne odgovara terenu. Četvrto, u travnju ove godine izradili smo elaborat gruntovno- katastarske identifikacijske čestica kako bismo mogli na te čestice upisati zabilježbu kulturnog dobra. I peto , dosad smo oko polovicu zemljišta kupili, ostalo ćemo izvlastiti. To je bilo nužno da bismo mogli doći u posjed nekretnina. U Gradu Varaždinu dosad nisu došli ni do drugog koraka. Nemaju niti Odluku. Prema tomu, jasna poruka odavde je: čekamo vas još kojih mjesec dva. Ako Grad Varaždin do tada ne riješi pitanje kupnje tog zemljišta, taj centar u suradnji s MUP-om, Civilnom zaštitom, premjestit ćemo na najbliže lokacije gdje je moguće graditi. Je li to općina Kneginec, Jalžabet ili koja druga, ne znam, ali sigurno se nećemo dovesti u situaciju da se zbog njih to propadne. Za sad sve ide u tom smjeru - rekao je župan Anđelko Stričak odgovarajući na pitanje HDZ-ove vijećnice Dragice Ratković kada će se krenuti s projektiranjem Regionalnog centra civilne zaštite.

Župan Anđelko Stričak je dodao kako na toj lokaciji koja je sada predviđena za Regionalni centar, osim potrebnog prostora za civilnu zaštitu, vatrogasce, HGSS, Hitnu medicinsku pomoć i ostale službe, predviđena je izgradnja i popratnih sadržaja: smještajni kapacitet do 50 soba, jedna sportska dvorana koju bi svi mogli koristiti za osposobljavanje, a u slučaju potrebe, mogli bi ju koristiti kao sada u Areni, kao jedno improvizirano zbrinjavanje unesrećenih.