Stričak: "Dogovorili smo sve o projektu izgradnje varaždinskog Pentagona" Foto: Ivana Dreven

Stričak: "Dogovorili smo sve o projektu izgradnje varaždinskog Pentagona"

| 15.12.2021. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut danas je u Županijskoj palači u Varaždinu održao radni sastanak sa županom Anđelkom Stričakom i njegovim suradnicima, a tema sastanka bila je izgradnja Regionalnog centra civilne zaštite.

15122021_sastanak_regionalni_centar_civilne_zastite_varazdin_3.jpg

Na sastanku su bili i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, načelnik općine Gornji Kneginec Goran Kaniški te predstavnici svih službi civilne zaštite i spašavanja.

- Razgovaralo se o izgradnji Regionalnog centra civilne zaštite, odnosno kako bih ja to rekao, varaždinskim Pentagonom sigurnosti, zaštite i spašavanja - istaknuo je župan Stričak.

Riječ je o lokaciji u varaždinom Brezju, iza tvrtke Solvis, na zemljištima koja se dijelom nalaze na području grada Varaždina, a dijelom na području općine Gornji Kneginec.

>> U proračun Varaždina, na prijedlog HDZ-a, uvrštena i izgradnja Regionalnog centra civilne zaštite

>> Habijan: U Varaždinu će se graditi prvi od pet Regionalnih centara za zaštitu i spašavanje

15122021_sastanak_regionalni_centar_civilne_zastite_varazdin_2.jpg

- Kada tijekom iduće godine definiramo idejno rješenje, a smatram da je to izvedivo do sredine godine, bit će jasno zašto sam ga nazvao Pentagonom. Naime, na tu bi lokaciju, osim određenih policijskih postaja i službi koje sada djeluju u Varaždinu, smjestili civilnu zaštitu, županijske vatrogasce, Crveni križ, HGSS, a jedan bi dio namijenjen i za Hitnu medicinsku pomoć, jer sada vozila hitne pomoći tijekom turističke sezone dežuraju doslovno na cesti, u blizini autoceste - pojasnio je Stričak.

- Smatram da na ovaj način i ovim pristupom sigurnost građana dižemo na jednu zaista zavidnu razinu. Trebat će vremena i strpljenja da sve to realiziramo, jer od ideje preko idejnog rješenja, građevinske dozvole, zatvaranje financijske konstrukcije, raspisivanja natječaja i izgradnje pa do davanja objekta na korištenje svim sastavnicama zaštite i spašavanja je podulji put. Ali siguran sam, s obzirom na sve ono što sam danas čuo na sastanku, da ćemo u tome uspjeti. Svi su zainteresirani da se priđe izgradnji i to ih veseli, a to je najbitnije - rekao je župan.

15122021_sastanak_regionalni_centar_civilne_zastite_varazdin_5.jpg

- I da, između Grada Varaždina i Općine Gornji Kneginec nije bilo nikakvih prijepora - napomenuo je na kraju Stričak.

Zadovoljan dogovorenim na sastanku bio je i zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

15122021_sastanak_regionalni_centar_civilne_zastite_varazdin_7.jpg

- Posebno mi je zadovoljstvo biti na ovom sastanku, gdje smo svi zajedno dogovorili sve ono najbitnije da se krene u ovaj projekt. Lokacija će biti na području grada Varaždina i općine Gornji Kneginec, na onom dijelu kod Plitvice, i mi ćemo kao Grad napraviti sve da se to provede u najboljem i najbržem roku koji je moguć. U proračunu smo predvidjeli sredstva potrebna za otkup zemljišta, kako bi se uopće moglo pristupiti projektu, vlasništvo je prva i osnovna stvar koja mora biti riješena da bi se taj projekt mogao realizirati. Grad Varaždin će dati apsolutnu podršku za izgradnju tog centra koji na neki način otvara nove prilike i daje jednu novu dimenziju cijeloj ovoj regiji, ne samo Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu, nego i svim županijama koje uključuje ovaj centar i koje će pokrivati. Mislimo da je ovo dobar put i da samim tim pokazujemo da je Varaždinska županija i Grad Varaždin stvarni centar sjevera. Isto tako mislim da druge županije neće biti zakinute i da će imati vrhunsku uslugu kroz ovaj regionalni centar - rekao je Miroslav Marković.

Na projekt izgradnje Regionalnog centra osvrnuo se i kneginečki načelnik.

15122021_sastanak_regionalni_centar_civilne_zastite_varazdin_8.jpg

- Općina Gornji Kneginec izražava zadovoljstvo što je odabrana upravo ova lokacija, koja je od samog početka bila prezentirana od strane župana Stričaka. Riječ je o lokaciji koja je vrlo prometno atraktivna. Kao Općina koja puno ulaže u gospodarstvo znamo što o toj lokaciji govore brojni gospodarstvenici, a svjesni smo i važnosti takvog centra za razvoj ne samo općine Gornji Kneginec, nego i šireg gospodarstva, Grada Varaždina i Varaždinske županije. Zahvaljujem Županiji što nas je uključila u ovaj projekt. Mi u svom vlasništvu već imamo tih 60.000 kvadrata koje ćemo ustupiti MUP-u za razvoj projekta - istaknuo je Goran Kaniški.

Nakon sastanka o ovom je projektu govorio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

- Ključni razlog sastanka bila je organizacija, a potom i izgradnja i opremanje ovog područnog centra civilne zaštite, koje bi za ovo područje ovih četiri-pet županija formirao jednu snagu odgovora za sve velike nesreće i katastrofe. Cilj je na jednom prostoru objediniti sve žurne službe, sve informacije i svu potrebnu logistiku koja u takvim trenucima mora biti dostupna i najviše približena onom prostoru na kojem se nešto događa - rekao je Trut.

15122021_sastanak_regionalni_centar_civilne_zastite_varazdin_9.jpg

- Organizacijom ovog, ali i ostala četiri centra u Hrvatskoj, podići ćemo razinu organiziranosti sustava i bolji i kvalitetniji odgovor na sve velike nesreće, katastrofe i rizike koji su prepoznati danas, ali i one koji su kroz Startegiju upravljanja rizicima i različite analize prepoznati kao potencijalni rizici na ovim prostorima. Klimatske promjene su nešto što je postalo stvarnost, a s njima se mijenjaju i prirodni rizici, njihova jačina i način djelovanja. Drago mi je da je Varaždinska županija prepoznala što je potreba za ovaj prostor, ali i kvalitetu projekata i programa rada Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, čime bi i ovaj prostor postavili na višu razinu mogućnsoti i odgovora. Siguran sam da ćemo zajedničkim radom, trudom i zalaganjem doći do cilja - dodao je.

- Današnji sastanak bio je vrlo bitan, jer smo definirali lokaciju i imovinsko stanje, tako da možemo krenuti u projektiranje i ostale planove - zaključio je Trut.

15122021_sastanak_regionalni_centar_civilne_zastite_varazdin_1.jpg

15122021_sastanak_regionalni_centar_civilne_zastite_varazdin_4.jpg

15122021_sastanak_regionalni_centar_civilne_zastite_varazdin_10.jpg