Varaždinski obrtnici slave svoju 115. godišnjicu i pozivaju na 10. Obrtnički ulični sajam

| 19.4.2019. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski obrtnici ove godine slave 115. godišnjicu svoga djelovanja i organiziraju jubilarni 10. Obrtnički ulični sajam.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin najavili su svečanu sjednicu i jubilarni ulični sajam obrtništva koji se održavaju u subotu, 27. travnja, povodom 115. obljetnice organiziranog obrtništva u gradu Varaždinu.

- Na sjednici će se dodijeliti priznanja obrtnicima koji ove godine zaokružuju 50, 40, 30 i 20 godina rada svoga obrta. Isti dan na uličnom sajmu okupit će se 36 varaždinskih obrtnika izlagača - najavio je predsjednik Udruženja varaždinskih obrtnika Boris Kos. Također je pozvao sve građane na tradicionalno kuhanje gulaša u dvorištu zgrade varaždinskih obrtnika u Kukuljevićevoj ulici. 

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar istaknuo je da su obrtnici s 50 godina obrtničkog staža dokaz da je obrtništvo u Varaždinu i dalje živo.

Članica Organizacijskog odbora najavljenih događanja Udruženja obrtnika Biserka Keliš naglasila je da su obrtnici u fokusu rada Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin te je predstavila novi projekt cjeloživotnog obrazovanja za obrtnike koje je Udruženje pripremilo u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem. Učilište je pokrenulo pilot - projekt Akademije za poduzetništvo, u čemu su u Udruženju obrtnika vidjeli priliku da se za obrtnike pripremi ciljana neformalna edukacija u skladu s njihovim specifičnim potrebama.

- Dogovorili smo edukaciju, osigurali sredstva i kroz anketu u kojoj su sudjelovali obrtnici došlo se do tema koje su sprovedene u module i kurikulum - kaže Biserka Keliš. Također je istaknula da je posljednju godinu dana u Varaždinu registrirano 74 novih obrta, uglavnom uslužnih djelatnosti, a od toga ih je od kraja prošle godine do danas 24.

Prema riječima ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Lane Velimirović, edukacija za obrtnike je neformalna i besplatna. Prva predavanja počinju u svibnju i trajat će do kraja godine u ritmu od jednog do dva predavanja tjedno, a ukupno je planirano 105 sati edukacije. Zasad je za ovaj oblik educiranja interes pokazalo oko 25 do 30 varaždinskih obrtnika.

Označeno u