Varaždinski HNS traži uklanjanje dviju rampa kod Sveučilišta Sjever Foto: VV

Varaždinski HNS traži uklanjanje dviju rampa kod Sveučilišta Sjever

Varaždinske vijesti | 1.11.2022. u 13:31h | Objavljeno u Aktualno

Gradska organizacija HNS-a Grada Varaždina priopćenjem se oglasila o problemu parkiranja u POS naselju Jalkovečka, koji je dodatno pojačan nakon što je Sveučilište Sjever dio svog parkirališta zatvorilo rampom kako bi osigurali parkirna mjesta svojim zaposlenicima.

>> BUNT ZBOG PARKINGA Hoće li dizanje rampe popodne i vikendom riješiti problem?

- Stanari jednog od najprometnijih i najfrekventnijih kvartova u Gradu Varaždinu, POS naselja u Jalkovečkoj ulici, ovih su dana postali taoci dviju rampi koje uzrokuju dodatne muke u ionako sve većem problemu s nedostatkom parkirnih mjesta. Svjesni da danas gotovo svaka obitelj ima više automobila te da je POS naselje zbog svoje lokacije, ali i velikog broja sadržaja poput ljekarni, kafića, trgovina i sveučilišta sve privlačnija lokacija za doseljavanje mladih obitelji o čemu su puna usta svakoj lokalnoj vlasti, varaždinski HNS traži hitno rješavanje gorućeg problema s kojim se stanari, studenti i svi ostali građani suočavaju - priopćili su iz HNS-a.

parkiraliste_sveuciliste_sjever_01112022_1.jpg

(foto: HNS Varaždin)

- Sveučilište Sjever javno je parkiralište pretvorilo u privatno što se u uređenom gradu poput Varaždina ne smije i ne može događati. Zbog toga varaždinski HNS traži hitno uklanjanje rampi kojima je Sveučilište ogradilo javna parkirališna mjesta. Svi građani imaju pravo parkirati na javnim parkiralištima, kako stanari, tako i zaposlenici i studenti Sveučilišta Sjever - naveli su.

parkiraliste_sveuciliste_sjever_01112022_2.jpg

(foto: HNS Varaždin)

- U vrijeme najvećih gužvi, na parkiralištu Sveučilišta nalazi se svega nekoliko automobila, dok ostala mjesta zjape prazna, a istovremeno studenti su se prisiljeni snalaziti, odnosno parkirati na ostalim lokacijama u naselju čime zauzimaju mjesta stanarima. Budući da je riječ o javnom parkiralištu koje je u vlasništvu Grada Varaždina, tražimo hitno uklanjanje rampi kako bi se zadovoljile potrebe i stanara i studenata i zaposlenika Sjevera – poručio je Igor Klopotan, predsjednik gradskog HNS-a.

hns_igor_klopotan.jpg

Podsjetimo, nakon bunta stanara, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić najavio je da će rampa na parkiralištu Sveučilišta Sjever u Varaždinu radnim danom u poslijepodnevnim satima te čitavog vikenda biti podignuta, što bi trebalo smanjiti pritisak na obližnja parkirališta u POS naselju u Jalkovečkoj.

Sa Sveučilišta Sjever napomenuli su i da je, sukladno Ugovoru o davanju na korištenje nekretnine iz 2013., Grad Varaždin Sveučilištu Sjever predao na korištenje čkbr. 2989/1 ukupne površine 14.151 m2 (dvorište i dvije zgrade), uključujući i posjed istih.

- Sveučilište je rampu na toj čestici postavilo kako bi nesmetano moglo koristiti svoj posjed koji je steklo ugovorom na isključivo korištenje. Postavljanjem rampe Sveučilište nije ni na koji način izvršilo preinaku zakupljene stvari kojom bi se promijenila konstrukcija, raspored, površina, namjena ili vanjski izgled predmeta zakupa, već je samo postavilo elemenat pomoću kojeg mu je omogućeno nesmetano korištenje ustupljenog posjeda – odgovorili su nam i dodali da zbog toga nisu ni bili obvezni obavijestiti Grad o postavljanju rampe.

Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti