BUNT ZBOG PARKINGA Hoće li dizanje rampe popodne i vikendom riješiti problem? Foto: Krešimir Đurić; VV

BUNT ZBOG PARKINGA Hoće li dizanje rampe popodne i vikendom riješiti problem?

| 31.10.2022. u 08:45h | Objavljeno u Aktualno

Rampa na parkiralištu Sveučilišta Sjever u Varaždinu radnim će danom u poslijepodnevnim satima te čitavog vikenda biti podignuta, što bi trebalo smanjiti pritisak na obližnja parkirališta u POS naselju u Jalkovečkoj u Varaždinu.

Potvrdio nam je to prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić s kojim smo razgovarali nakon što je postavljanje rampe izazvalo bunt stanara POS naselja.

Naime, Sveučilište Sjever nedavno je rampom odvojilo dio svog parkirališta kako bi zaposlenicima Sveučilišta osiguralo mjesta za parkiranje, a ono što je uslijedilo ponovno je razotkrilo "bolnu točku" Varaždina – nedostatak parkirnih mjesta. U potrazi za parkingom studenti su skrenuli prema obližnjim zgradama, a to je završilo tako da stanari više nisu imali gdje parkirati vlastite automobile.

"Postalo je neizdrživo"

- Problem parkiranja je i inače postojao, ali otkad su tamo postavili rampu, postalo je neizdrživo. Najgore je početkom tjedna i svaki dan poslijepodne pa stanari, kad se vraćaju s posla, kruže po kvartu jer nema mjesta, studenti su prije toga već sve zaparkirali. Mogli su to riješiti na drugi način, postaviti parkirne barijere na mjesta za profesore. Ovo nije u redu ni prema studentima – rekao nam je Stjepan Bomeštar, predstavnik stanara iz zgrade u Ulici Hrvatskih branitelja 6a i 6b, i dodao bi se ovaj problem riješio kad bi Sveučilište oslobodilo svoje parkiralište za studente.

Napomenuo je da je parkiranje u ovom kvartu problem od samog početka. Iako su zadovoljni što nadohvat ruke imaju trgovine, ambulante, ljekarne, kafiće i druge sadržaje, stanari upozoravaju da velika frekvencija ljudi zahtijeva i veći broj parkirališnih mjesta.

- Kod kupnje stana nam je bilo rečeno da ćemo po stanu imati po 1,5 parkirno mjesto, ali brzo se vidjelo da nije tako. Bilo je predviđeno i da će s druge strane naše zgrade biti parkiralište, uz Ulicu Marije Jurić Zagorke, ali od toga ništa. Sva sreća da tu nije još i tržnica koju su planirali napraviti, što bi tek onda bilo, bio bi kolaps – ukazao je Bomeštar.

Što su nam još rekli nezadovoljni stanari, ali i studenti, kako sa Sveučilišta Sjever pojašnjavaju situaciju i pitanje vlasništva zemljišta, što su o ovom problemu rekli iz Grada Varaždina i JU Gradski stanovi, ali i što o problemu parkiranja u Varaždinu kaže struka, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...