Gradonačelniku Ivanu Čehoku dvije godine zatvora, umanjuje se za vrijeme provedeno u pritvoru

Napisao/la: -
Ivan Čehok Ivan Čehok Foto: Krešimir Đurić

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok nepravomoćno je oslobođen optužbi za sklapanje ugovora za MBO, po prvoj točki optužnice u postupku koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu. U tijeku je čitanje po točkama optužnice...

Po drugoj točki optužnice, Čehok, Patafta i Huljev proglašeni su krivima za zamjenu zemljišta.

Po trećoj točki optužnice, vezani uz POS, također su proglašeni krivima.

Vojvoda je oslobođen u vezi kupoprodaje zemljišta za POS u Vilka Novaka.

Po četvrtoj točki optužnice, krivima su proglašeni Patafta i Huljev vezano uz zakup aerodroma. Čehok i Patafta oslobođeni optužbi za pogodovanje Pataftinoj tvrtki.

Druptvo T7 Vis proglašeno je krivim.

Čehoku je sutkinja izrekla kaznu od 2 godine zatvora, koja se umanjuje za vrijeme provedeno u pritvoru. Davoru Patafti izrečena je kazna od 1 godine i 8 mjeseci zatvora.

Narcisi Huljev izrečena je kazna od 1 godine i 6 mjeseci, od čega 9 mjeseci bezuvjetno, a ostatak uvjetno.

Izrečena je kazna T7 Visu od 450.000 kuna. Winair mora vratiti novac državi.

Odlučilo je danas tako vijeće zagrebačkog Županijskog suda na čelu sa sutkinjom Tanjom Pavelin u kaznenom postupku koji se vodi od 2012., kada je USKOK podigao optužnicu nakon istrage u sklopu koje je Čehok priveden u Remetinec izravno iz Gradske vijećnice gdje je obnašao svoj treći mandat. Osim Čehoka, optužnica je bila podignuta i protiv poduzetnika Davora Patafte, bivšeg direktora Varkoma Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode, T7 Grupe, T7 VIS i Winaira.

U prvotnoj optužnici, koja je nedavno izmijenjena, okrivljeni su se teretili za udruživanje radi počinjenja niza kaznenih djela vezanih uz zlouporabe položaja i ovlasti, kojima bi Grad Varaždin i gradska poduzeća, prema USKOKU, bila oštećena za najmanje 51 milijun kuna.

U prvoj točki „stare“ optužnice navodi se da su se bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, zatim predsjednik uprava društava T7 Grupa, T7 VIS i Winair Patafta te članica uprava spomenutih tvrtki Huljev od kraja 2007. do lipnja 2011. povezali u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi triju spomenutih tvrtki. To se, kako je tvrdio USKOK, radilo kroz pogodovanje prilikom zaključivanja poslova s Gradom Varaždinom i pravnim osobama u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, i to Varkomom, Zračnom lukom Varaždin (kasnije Varaždin Airport) i Javnom ustanovom Gradski stanovi Varaždin (JUGS).

Za USKOK je sporna i dodjela zbrinjavanja komunalnog otpada, koja je omogućila T7 VIS-u gradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada u Brezju. Za potrebe realizacije tog posla, kako se navodilo u prvotnoj optužnici, T7 VIS-u omogućeno je stjecanje znatno vrednijeg gradskog zemljišta na lokaciji Brezje kupoprodajom i zamjenom s zemljištem T7 VIS-a u Jalkovcu.

Zbog cijene i izostanka suglasnosti nadležnog ministarstva, USKOK-u je sporna i kupnja zemljišta od T7 VIS-a i T7 Grupe za programe poticane stanogradnje, kao i poslovi kojima se Winairu omogućeno stvaranje uvjeta za preuzimanje upravljanja aerodromom Varaždin.  

USKOK je u prvotnoj optužnici tvrdio da je svime time za Grad Varaždin, Varkom, Varaždin Airport te JUGS počinjena šteta od najmanje 51 milijun kuna, a istovremeno za T7 Grupu, T7 Vis te Winair pribavljena korist od najmanje 37 milijuna kuna.

Međutim, kao što smo već pisali prije nešto više od dva mjeseca, USKOK je izmijenio prvotnu optužnicu iz 2012. u kojoj okrivljene više nije teretio za udruživanje radi djela na štetu Grada Varaždina, a znatno je smanjio iznos štete nastale za Grad i gradske tvrtke – umjesto prvotnih 50,9 milijuna kuna, taj je iznos“pao” na oko 14 milijuna kuna. No, Čehoka i dalje je teretio zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a Pataftu i Vojvodu zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Kezelja i Huljev zbog pomaganja u tom kaznenom djelu, a Huljev i zbog poticanja na krivotvorenje službene isprave.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, mandati načelnika, gradonačelnika i župana prestaje silom zakona ako su pravomoćnom sudskom presudom osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od mjesec dana.

 ivan_cehok_zagreb_sudjenje_2.jpg

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.