Varaždinski rotarijanci se udružili i prikupili 412.000 kuna za STEM lab koji će biti u Elektrostrojarskoj školi Foto: Krešimir Đurić

Varaždinski rotarijanci se udružili i prikupili 412.000 kuna za STEM lab koji će biti u Elektrostrojarskoj školi

IHR/Varaždinske vijesti | 20.12.2019. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Tri varaždinska Rotary kluba pokrenula su jedinstveni projekt čija je ukupna vrijednost 61.747 američkih dolara, odnosno 412.000 kuna zahvaljujući kojem će se u sklopu Centra izvrsnosti za nove tehnologije pri Elektrostrojarskoj školi osnovati laboratorij za STEM područje. Sredstva su varaždinski rotarijanci prikupili u suradnji s prijateljskim klubovima iz drugih distrikata te uz izdašnu financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“, a partner je Varaždinska županija.

- Ovo je zajednički projekt svih varaždinskih Rotary klubova što nije uobičajeno. Njihova ideja je pomagati bližnjima, a u ovom našem slučaju pomogli su učenicima s donacijom od 412.000 kuna koji će biti uložen u STEM laboratorij. Hvala rotarijancima Varaždina, inicijativa je više nego dragocijena – rekao je župan Radimir Čačić danas na predstavljanju ovog projekta na kojem su bili Raymond Rojnik, predsjednik Rotary cluba Varaždin 1181, Mario Sokač, predsjednik Rotary cluba Varaždin-Jug, Domagoj Cvetko, predsjednik Rotary cluba Varaždin,  Stiven Toš, voditelj projekta STEM Lab, Dragutin Hainš, koordinator projekta STAM LAB, Krunoslav Grudiček, voditelj Centra izvrsnosti za nove tehnologije Varaždinske županije i Rudi, jedan od dvoje humanoidnih robota Centra izvrsnosti za nove tehnologije.

DSC_4778.JPG

Predsjednik Rotary cluba Varaždin 1181 Rojnik i predsjednik Rotary cluba Varaždin - Jug Sokač istaknuli su kako realizacijom projekta STEM Lab rotarijanci žele dati svoj doprinos daljnjem razvoju obrazovanja i poticanju interesa kod učenika u području STEM znanosti.
- Istovremeno, podržavamo Varaždinsku županiju u nastojanjima da sadašnjim i budućim generacijama učenika pruži kvalitetno obrazovanje i motivira ih da se u većoj mjeri odluče za zanimanja budućnosti, što će im omogućiti izvanredne mogućnosti zapošljavanja na sve zahtjevnijem tržištu rada – istaknuli su.

Voditelj projekta STEM Lab Stiven Toš rekao je da su u suradnji s Varaždinskom županijom i Centrom izvrsnosti dobili ideju da pomognu opremanju laboratorija u Centru izvrsnosti za nove tehnologije koji se nalazi u Elektrostrojarskoj školi.

- Novce smo prikupljali kroz tri Rotary klubova s područja Varaždina i naših partnera iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Švicarske i Indije koji su nam pomogli u sakupljanju novca. Cilj projekta je opremanje STEM laboratorija kako bi se kroz njega educirala djeca, nego i svi nastavnici iz 33 škole na području Varaždinske županije kako bi svoja znanja prenosili djeci. Nadamo se da ćemo na ovaj način potaknuti djecu i mlade da nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja upisuju fakultete iz STEM područja – rekao je Toš.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije ustvrdio je kako je donacija i opremanje STEM laboratorija na tragu da obrazovanje Varaždinske županije ima jednu globalnu konkurentnost.

- Ova donacija je izuzetno važna jer se radi o privatnom novcu, a ne novcu poreznih obveznika i proračuna javnih tvrtki. Taj ćemo novac opravdati i njegov značaj je velik jer će dati novu vrijednost Centru izvrsnosti za nove tehnologije. Učenici će imati mogućnost komunikacije na globalnoj razini – najavio je Huđek.

Zahvaljujući donaciji varaždinskih rotarijanaca Centar za nove tehnologije opremit će se CNC laserom za rezanje, CNC strojem za izradu elektroničkih pločica, 3D printerom te ostalim alatima i dijelovima koji su potrebni za razvijanje učila.

- Svjedoci smo da u Hrvatskoj sve uglavnom kupuje iz inozemstva, uglavnom iz Kine. Nama je cilj da razvijamo vlastita učila u suradnji s našim nastavnicima kako bi dobili nove tehnologije na hrvatski način – rekao je voditelj Centra izvrsnosti za nove tehnologije Varaždinske županije Krunosalv Gudiček STEM Lab.

Uz dva humanoidna robota, Robija i Rudija koji postoje u Centru izvrsnosti novih tehnologija, STEM lab će biti opremljen najnovijom tehnologijom što se tiče elektroničkih i informatičkih sustava.

DSC_4819.JPG

Označeno u