Varaždinska županija planira osnovati Zavod za zaštitu kulturne i prirodne baštine

| 29.6.2020. u 19:07h | Objavljeno u Aktualno

Dvorac Šaulovec u Črešnjevu postao je nedavno vlasništvo Varaždinske županije, i to dvije godine od odluke o njegovoj prodaji u sklopu stečajnog postupka nad tvrtkom “Varaždinka”, pa do rješenja suda o dosudi. Županija je za dvorac izdvojila nešto više od dva milijuna kuna, koliko je iznosila najpovoljnija ponuda na posljednjoj javnoj dražbi u rujnu 2018.
Trenutno se utvrđuje stanje dvorca, koji unatoč dugogodišnjoj devastaciji ima iznimnu ambijentalnu i arhitektonsku vrijednost, a građevinski je najbolje očuvani objekt te kategorije u županiji. U Županiji se istovremeno izrađuju projekti o budućoj namjeni dvorca, koji se prvi put spominje još u 13. stoljeću kao kurija, a u 16. stoljeću je obnovljen, povećan i pretvoren u dvorac.

Šaulovec nije jedini projekt vezan uz revitalizaciju baštine. Županija priprema i projekt revitalizacije austrijske jahaone, jedne od tri u Europi, a uz to i projekt energetske obnove Zgrade zapovjedništva iz 1940. godine u Optujskoj ulici, koja je građena za potrebe Kraljevske jugoslavenske vojske. U njoj se planira osnovati Konjički centar s prezentacijskim centrom Varaždinske husarske granične pukovnije.
U pripremi je i otkup parcela oko Gomile u Jalžabetu, arheološkog lokaliteta europskog značaja, a s ciljem njegove zaštite.
- Budući da se o iznimno vrijednim lokalitetima kao što su Gomila ili špilja Vindija nitko ozbiljno i sustavno ne bavi, planiramo osnovati Zavod za zaštitu kulturne i prirodne baštine. Uz navedene lokalitete i imanje Šaulovec, budući Zavod bi vodio brigu i o arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama, ugaslom vulkanu Gaveznica, palači, atriju i podrumu Županijske palače te arboretumu Opeka, naravno u suradnji s jedinicama lokalne samouprave - najavio je Čačić.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci