Varaždinska županija osniva Kulturno vijeće u kojem će biti istaknuti kulturni djelatnici Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždinska županija osniva Kulturno vijeće u kojem će biti istaknuti kulturni djelatnici

VV | 18.9.2022. u 19:40h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija osniva Kulturno vijeće, u kojem će biti istaknuti umjetnici i kulturni djelatnici iz područja umjetnosti i kulture.

Odluka o osnivanju Kulturnog vijeća Varaždinske županije naći će se na sjednici Županijske skupštine, koja će se održati u srijedu, 21. rujna.

- Zbog izgradnje nove zgrade Zavoda sređuju se imovinsko-pravni odnosi u bolničkom krugu

- Pučka kupelj u Varaždinskim Toplicama postaje interpretacijski centar Aquae Iasae

- Vijeće će imati pet članova i osniva se radi predlaganja ciljeva kulturne politike Varaždinske županije i mjera za njezino provođenje, davanja stručnih podloga i mišljenja, praćenja i razmatranja stanja u pojedinim područjima umjetničkog i kulturnog stvaralaštva, davanja prijedloga za poticanje njihova razvitka i unaprjeđivanja te obavljanja drugih poslova sukladno zakonskim i podzakonskim propisima - navodi se u Odluci o osnivanju Kulturnog vijeća Varaždinske županije, koja će se naći pred županijskim vijećnicima u srijedu, 21. rujna.

U opisu zadataka koje će obavljati članovi Kulturnog vijeća navodi se kako će ocjenjivati projekte i programe prijavljene na javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi Varaždinske županije, a utvrđivat će i kriterije po kojima će se provoditi vredovanja.

- Vijeće će županu predlagati mjere za unapređenje i promicanje profesionalnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i kulturnog amaterizma, a posebnu pozornost posvećivat će promicanju hrvatskog umjetničkog stvaralaštva u inozemstvu, kao i mjerama koje omogućuju hrvatskoj javnosti da se upoznaje s priznatim vrijednostima i suvremenim nastojanjima u umjetnosti i kulturi drugih naroda, po potrebi uspostavljajući vezu i međusobnu razmjenu mišljenja - navodi se u prijedlogu Odluke o osnivanju Kulturnog vijeća Varaždinske županije.