Zbog izgradnje nove zgrade Zavoda sređuju se imovinsko-pravni odnosi u bolničkom krugu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zbog izgradnje nove zgrade Zavoda sređuju se imovinsko-pravni odnosi u bolničkom krugu

VV | 16.9.2022. u 11:52h | Objavljeno u Aktualno

- Kao što već znate, Varaždinsku županiju je 25. svibnja pogodila tuča, nakon čega je župan Varaždinske županije donio odluku o proglašenju prirodne nepogode za općina Veliki i Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Bednja, Donja Voća, Maruševec, Vinica i Petrijanec. Kasnije se dogodila i tuča na području Općine Cestica, za koju je također proglašena prirodna nepogoda zbog tuče. Vlada je na svojoj sjednici 9. lipnja donijela odluku za pomoć u ublažavanju i djelomično uklanjanje prirodne nepogode zbog tuče, a za područje Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke županije, Zagrebačke i Karlovačke županije, kojom je ukupno odboreno 54 milijuna kuna - podsjetio je Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavio novu sjednicu, koja će se održati u srijedu, 21. rujna. Upravo će se na dnevnom redu Skupštine naći prijedlog programa dodjele potpora za ublažavanje posljedica od prirodne nepogode tuče.

- Temeljem Sporazuma o unapređenju zdravstvene zaštite u Varaždinskoj županiji, koji su sklopili Opća bolnica Varaždin, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, te su ustanove dale izraditi Geodetski elaborat kako bi se formirale parcele i definirale nekretnine koje svaka od njih sada koristi, odnosno koje su potrebne Zavodu za javno zdravstvo radi realizacije izgradnje nove zgrade. Za te potrebe Zavodu je potrebno ustupiti zemljište za njezinu izgradnju. U obuhvatu gradnje su i tri manja objekta (skladište, servisna radionica i bivša mrtvačnica), od kojih je svaki označen kao zasebna katastarska čestica. Kako bi zaposlenici tehničke službe Bolnice mogli u međuvremenu nesmetano dalje obavljati servisno-tehničke poslove, sa Zavodom za javno zdravstvo sklopit će se sporazum kojim će se regulirati korištenje nekretnina do završetka planiranog projekta na novoformiranim česticama radi redovnog odvijanja djelatnosti. Također, OB Varaždin ustupa Zavodu za javno zdravstvo česticu za izgradnju pristupnog puta za novu zgradu - objasnio je Križanić.

U Odluci, koja će se naći pred vijećnicima, navodi se kako zbog objedinjavanja svih djelatnosti koje su sada na više lokacija, Zavod za javno zdravstvo više neće imati potrebe za prostorom u zgradama: bivši „vivarij“, zgrada u kojoj se obavlja djelatnost za kliničku mikrobiologiju i djelatnost radiologije, gdje su OB Varaždin i Zavod za javno zdravstvo suvlasnici zgrade te dijelom zgrade koju Zavod koristi zajedno sa Nastavnim zavodom za hitnu medicinu.

- Predloženo je da Zavod za javno zdravstvo ustupi svoje pravo vlasništva, odnosno suvlasnički udio na tim nekretninama, drugim dvjema ustanovama. S obzirom da se radi o zdravstvenim ustanovama koje imaju zajedničkog osnivača i nisu osnovane radi stjecanja dobiti, već u javnom interesu, ovom Odlukom svaka zdravstvena ustanova stječe prostor za obavljanje svoje djelatnosti bez naplate, a po sređivanju imovinskopravnih odnosa imati će definirane vlastite prostore za koje će samostalno biti
zadužene radi tekućeg održavanja i daljnjih eventualnih kapitalnih ulaganja - navodi se u Odluci.