Varaždinska županija osigurala besplatnu prehranu u školi za 3.047 učenika Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija osigurala besplatnu prehranu u školi za 3.047 učenika

Varaždinske vijesti | 5.2.2019. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija je ove školske godine osigurala besplatne školske obroke za 3.047 učenika u riziku od siromaštva koji pohađaju 33 županijske škole, što je 30 posto od ukupnog broja osnovnoškolaca.

Putem EU projekta „Užina za sve“ školska kuhinja će se financirati za 1.492 učenika. Projekt je Županija još u rujnu prošle godine prijavila na poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. – 2019.)“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Za projekt je krajem prošloga mjeseca iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije odobren maksimalni iznos od 1.499.627,85 kuna.

Za 1.555 učenika besplatni obroci će se financirati vlastitim sredstvima te će iz županijskog proračuna biti izdvojeno 1.413.021,75 kuna. Osnovne škole čiji osnivač je Županija pohađa 9.926 učenika, a besplatna prehrana će time biti osigurana za svih 3.047 učenika koji su u riziku od siromaštva. Ukupno će biti izdvojeno gotovo 3 milijuna kuna.

- I dok je u drugim županijama i gradovima standard da financiranje prehrane ostaje na razini dobivenog bespovratnog europskog novca, u Varaždinskoj županiji smo prepoznali potrebu te smo ove školske godine odlučili udvostručiti iznos za besplatnu prehranu djece vlastitim sredstvima. Zahvaljujući tome će u projekt biti uključeni svi učenici koji zadovoljavaju kriterij rizika od siromaštva, pri čemu je glavni kriterij visina dječjeg doplatka -  rekao je župan Radimir Čačić.

Analiza napravljena prošle godine pokazala je da se udio djece koja su dobivala besplatan obrok u 33 škole kretao od 10 posto do čak 56 posto učenika. S obzirom da problem ne nestaje upisom djece u srednje škole, Varaždinska županija je prva u Hrvatskoj pokrenula projekt financiranja školskih obroka za učenike osnovnih škola. Glavni kriterij je također visina dječjeg doplatka, a pravo na sufinanciranje školske prehrane ostvaruju svi učenici čiji prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 543,14 kuna, odnosno 374,18 kuna za dijete s oštećenjem zdravlja.

Iz 13 srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija se na prvi javni poziv javilo 120 učenika. Prehrana im se sufinancira sa 7 kuna po nastavnom danu, odnosno s ukupno 546 kuna za razdoblje od rujna do prosinca 2018. godine. Projekt se nastavlja i u drugom polugodištu, a javni poziv će biti otvoren trajno, pa je za očekivati da će broj prijavljenih srednjoškolaca biti veći. Naime, prema anonimnim anketama provedenima prije početka provođenja projekta, 651 učenik izjasnio se da prima dječji doplatak iz prve cenzusne grupe.

Iz Županije podsjećaju da su još prošle godine zatražili da se sufinanciranje prehrane iz EU fondova omogući i za srednje škole.

- S obzirom da cijela osnovnoškolska populacija u našoj županiji nastavlja školovanje, isti problem se javlja i u srednjim školama zbog čega smo uputili inicijativu Ministarstvu znanosti i obrazovanja  - naveo je Čačić.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci