Varaždinci ZA Čehoka ponovno o otpadu na Motičnjaku: "Bosilj i Marković troše kao pijani milijarderi!"

VV | 2.11.2022. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno

NL Ivana Čehoka putem FB profila "Varaždinci ZA Čehoka" ponovno se oglasila povodom radova na izgradnji sortirnice na Motičnjaku i dodatnih troškova koji su nastali nakon iskopavanja "starog" smeća. Čehokova lista smatra da su ti troškovi nepotrebno napuhani.

Naime, početkom rujna gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj izvjestio je da su prilikom radova na izgradnji sortirnice iskopali više od 8.000 tona otpada koje se tamo odlagalo prije 50 i više godina. To je usporilo radove na izgradnji sortirnice, pa je rok za dovršetak radova produljen za četiri mjeseca, do veljače sljedeće godine. Također je trebalo pronaći dodatnih 4 milijuna kuna za propisno saniranje otkopanog otpada, kojeg je, prema Bosiljevim riječima, Bioinstitut iz Čakovca okarakterizirao kao građevinski otpad. Projekt izgradnje sortirnice vrijedan je 35 milijuna kuna, od čega se 85% financira EU sredstvima. Tih je dodatnih 4 milijuna kuna stavljeno u rebalans gradskog proračuna. Prilikom izglasavanja rebalansa na sjednici Gradskog vijeća krajem rujna, bivši gradonačelnik Ivan Čehok tome se oštro protivio, ali je rebalans na kraju ipak prošao.

NL Ivana Čehoka sada ponovno poteže isto pitanje iznoseći fotokopije dokumenata uz tvrdnje da je 2.500 tona otpada "naraslo" na 8.500 tona tj. da je preko noći agencija DAN tražila 5. Aneks kojim je količina otpada s početnih 2.500 tona narasla za još 7.000 tona.

- Kako inženjer Bosilj prvo priznaje 2.500 tona dodatnih radova, koji preko noći postane 8.500 tona dodatnih radova?! Ili, kako bezumno i bezglavo troši Neven Bosilj i zašto će propasti svi EU projekti, i oni koje je dobio gotove?

Iz ovih dokumenata je sve jasno: prvo smo potpisali 4. Aneks kojim smo priznali oko 2.500 tona iskopanoga otpada kao dodatne radove. Pri čemu nas Bosilj uvjerava da je ovo "građevinski otpad" jer je prirodno da su gume i plastika građevinski materijal?!

Preko noći, međutim, agencija DAN u službenom dopisu traži 5. Aneks, kojim uz ovih 2.500 (minus 1.000 tona u međuvremenu negdje otpelanih) raste za još 7.000 tona otpada! Naravno, sve bi to trebao, kako se vidi, platiti grad, jer EU to neće priznati. SVE ĆE TO PLATITI GRAĐANI VARAŽDINA.
Do danas odgovora, zašto je priznao dodatne radove i to po cijeni od 552 kune, premda je cijena osnovnih radova 36 kuna, jednostavno nema! Imamo samo posljednju informaciju da inženjer Bosilj naredio da se otpad "prosija" i onda odvozi. Ne treba komentirati uopće. Uglavnom, kad smo ga stisli na Vijeću, nije potpisao 5. Aneks, ali 4. Aneks jest, po enormnoj cijeni. Sve su to podržali i HDZ i Budimo grad. Istodobno, Bosilj i Marković trošeći kao pijani milijarderi, objašnjavaju da nemaju za plaće u vrtićima - tvrde u NL Ivana Čehoka.