Varaždin u utorak obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Foto: ilustracija

Varaždin u utorak obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

I.D./Varaždinske vijesti | 16.11.2015. u 08:14h | Objavljeno u Aktualno

U utorak, 17. studenoga u 17 sati na Trgu kralja Tomislava, ispred varaždinske Gradske vijećnice, bit će obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Grad Varaždin i Varaždinska županija zajedno organiziraju komemoracijsku svečanost kojom će se prisjetiti 18. studenoga 1991. godine, dana kada je, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, slomljena obrana Vukovara.

Uz gradonačelnika Gorana Habuša te ostale predstavnike Grada varaždina i Varaždinske županije, lampionima će ime "Vukovar" ispisati predstavnici braniteljskih udruga i djeca varaždinskih osnovnih škola. Na polaganje svijeća pozvani su i građani. Grad i županija kupili su 500 lampiona izrađenih u obliku vukovarskog vodotornja, simbola obrane grada Vukovara, koji će biti podijeljeni učenicima kako bi ispisali ime grada-heroja.

Hrvatski sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se na dostojanstven i primjeren način odala počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.