VARAŽDIN Obilježen Dan stradanja i junaštva židovskog naroda

Varaždinske vijesti | 28.4.2022. u 11:51h | Objavljeno u Aktualno

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i tradicionalnim polaganjem kamenčića uz spomen ploču na varaždinskom židovskom groblju u četvrtak, 28. travnja 2022. godine obilježen je Dan stradanja i junaštva židovskog naroda.

Vijenac su položili u ime Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik te u ime Varaždinske županije Renata Skoko, pročelnica UO za poslove Skupštine i župana.

Gradonačelnik Bosilj tom je prigodom rekao:

- Zbog tužne povijesne činjenice da su početkom drugog svjetskog rata stradali naši sugrađani, pripadnici varaždinske židovske zajednice te da su mnogi izgubili živote u holokaustu, Grad Varaždin s posebnim pijetetom obilježava Dan sjećanja na holokaust kao i Dan stradanja i junaštva židovskog naroda. Naših stradalih sugrađana ne sjećamo se samo na te dane. Imali smo nedavno izložbu i predavanje o životu Eve Akerman, naše počasne građanke koja je preživjela holokaust. Osim toga u Varaždinu je podignut spomenik žrtvama logora Jasenovac, obnavljamo sinagogu koja je sa uređenjem sjeverne fasade poprimila svoj nekadašnji izgleda. Radovi će biti nastavljeni na potpunom uređenju te zgrade i stavljanju nje u funkciju. Imamo odlične odnose s veleposlanstvom Izraela, a od veleposlanika smo dobili sve pohvale za ono što Grad Varaždin čini kako bi odao počast i sačuvao sjećanje na židovsku zajednicu koja je pridonijela razvoju Varaždina, ali koja je nažalost stradala od nacista u drugom svjetskom ratu. Naša je dužnost sačuvati sjećanje na naše preminule sugrađane, pripadnike židovske zajednice i pokloniti se svim žrtvama nacističkog terora, žrtvama holokausta.

Uz građane i članove Udruge antifašističkih boraca i antifašista, komemoraciji je prisustvovao i dr. Andrej Pal, predsjednik židovske općine koji je zahvalio Gradu Varaždinu i županiji na svemu što čine kako ne bi bile zaboravljene žrtve holokausta i pripadnici židovske zajednice koji su izgubili živote u holokaustu a mnogo su pridonijeli razvoju Varaždina.

Galerija slika