Varaždin dosad ostvario oko 46% lanjskih noćenja, a ruralne kuće za odmor i do 85%

| 20.7.2020. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

Unatoč katastrofalnom utjecaju koronakrize na domaći turizam, u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji ostvareni su turistički rezultati u prvoj polovici godine otprilike na 50 posto od prošlogodišnjih rezultata.

Prema podacima Turističke zajednice Varaždinske županije, do sredine srpnja na razini županije ostvareno je gotovo 50% lanjskih noćenja u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. U gradovima, na području županije pad u odnosu na prošlu godinu je najveći, što je i očekivano s obzirom da su mnoge manifestacije otkazane ili svedene na skromniju organizaciju, isto kao i razna masovna sportska događanja, a također je i manje poslovnih putovanja te organiziranih turističkih grupa i maturalaca. Najveći je pad noćenja u Varaždinskim Toplicama, što je i razumljivo, s obzirom da je zbog preuređenja zatvoren hotel Minerva.

Prema podacima Turističke zajednice Grada Varaždina, od početka godine pa do 15. srpnja u Varaždinu je ostvareno 42,59% turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani, dok je brojka u noćenjima nešto bolja tj. ostvareno je 46,26% noćenja od ukupnih lanjskih noćenja u tom razdoblju. Najveći je pad kod dolazaka i noćenja stranih turista, što je i očekivano s obzirom na Covid-19 situaciju. Tako je u promatranom razdoblju u Varaždinu ostvareno ukupno 7.731 domaćih noćenja, što je na razini od 55,2% prošlogodišnjih noćenja, a stranci su zabilježili ukupno 7.778 noćenja u tom razdoblju, što predstavlja tek 39,85% lanjskih brojki.

U TZ-u Varaždinske županije kao svoj glavni adut i “najžilaviji” dio turističke ponude i u ova, za turizam nepovoljna vremena, ističu ruralni turizam i posebice objekte s nositeljem standarda “Kuće za odmor s pričom”.
- Posebno vitalan i turistima prihvatljiv pokazao se smještaj u privatnom sektoru koji bilježi nadprosječna ostvarenja dolazaka i noćenja. A među privatnim smještajem ističu se 34 objekta nositelja standarda “Kuće za odmor s pričom”. Oni su do sada ostvarili više od 85% lanjskih noćenja promatrano u istom razdoblju, a više od 60% noćenja ostvarili su strani gosti. Najave rezervacija za kolovoz i rujan za sada su odlične, a Turistička zajednica Varaždinske županije pokreće promotivnu kampanju za post sezonu na Njemačkom tržištu odakle očekujemo najveći broj turista - kaže direktor županijskog TZ-a Miran Bojanić Morandini.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Označeno u