Varaždin dosad ostvario oko 46% lanjskih noćenja, a ruralne kuće za odmor i do 85%

| 20.7.2020. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

Unatoč katastrofalnom utjecaju koronakrize na domaći turizam, u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji ostvareni su turistički rezultati u prvoj polovici godine otprilike na 50 posto od prošlogodišnjih rezultata.

Prema podacima Turističke zajednice Varaždinske županije, do sredine srpnja na razini županije ostvareno je gotovo 50% lanjskih noćenja u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. U gradovima, na području županije pad u odnosu na prošlu godinu je najveći, što je i očekivano s obzirom da su mnoge manifestacije otkazane ili svedene na skromniju organizaciju, isto kao i razna masovna sportska događanja, a također je i manje poslovnih putovanja te organiziranih turističkih grupa i maturalaca. Najveći je pad noćenja u Varaždinskim Toplicama, što je i razumljivo, s obzirom da je zbog preuređenja zatvoren hotel Minerva.

Prema podacima Turističke zajednice Grada Varaždina, od početka godine pa do 15. srpnja u Varaždinu je ostvareno 42,59% turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani, dok je brojka u noćenjima nešto bolja tj. ostvareno je 46,26% noćenja od ukupnih lanjskih noćenja u tom razdoblju. Najveći je pad kod dolazaka i noćenja stranih turista, što je i očekivano s obzirom na Covid-19 situaciju. Tako je u promatranom razdoblju u Varaždinu ostvareno ukupno 7.731 domaćih noćenja, što je na razini od 55,2% prošlogodišnjih noćenja, a stranci su zabilježili ukupno 7.778 noćenja u tom razdoblju, što predstavlja tek 39,85% lanjskih brojki.

U TZ-u Varaždinske županije kao svoj glavni adut i “najžilaviji” dio turističke ponude i u ova, za turizam nepovoljna vremena, ističu ruralni turizam i posebice objekte s nositeljem standarda “Kuće za odmor s pričom”.
- Posebno vitalan i turistima prihvatljiv pokazao se smještaj u privatnom sektoru koji bilježi nadprosječna ostvarenja dolazaka i noćenja. A među privatnim smještajem ističu se 34 objekta nositelja standarda “Kuće za odmor s pričom”. Oni su do sada ostvarili više od 85% lanjskih noćenja promatrano u istom razdoblju, a više od 60% noćenja ostvarili su strani gosti. Najave rezervacija za kolovoz i rujan za sada su odlične, a Turistička zajednica Varaždinske županije pokreće promotivnu kampanju za post sezonu na Njemačkom tržištu odakle očekujemo najveći broj turista - kaže direktor županijskog TZ-a Miran Bojanić Morandini.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci