Val kritika prema ideji Grada da Muzej za 10 mil. kuna kupi Varteksovu robnu kuću

D.P./Varaždinske vijesti | 18.11.2016. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je jučer varaždinski gradonačelnik Goran Habuš izjavio kako postoji ideja da Gradski muzej kupi bivšu Varteksovu robnu kuću za 10 milijuna, na Facebooku je tu ideju kritizirao predsjednik gardskog ogranka HDZ-a Damir Habijan.

- Naš grad je nekad bio grad kulture. Nažalost taj epitet danas služi kao floskula u određenim prigodama. Grad Varaždin ima muzejskog prostora, tu je i prostor žitnice, ali zaduživati se dodatno da bi imali još muzejskog prostora? Pitam: za koga? U gradu je sve manje ljudi, centar je postao veliki muzej ali ga nitko ne posjećuje. Da li će to oživjeti centar grada? Da li će to omogućiti malobrojnim obrtnicima u centru da opstanu? Epitet grad kulture gradi se na drugačiji nacin. Na nacčn da imamo ured za kulturu, a ne da ga ukidamo. Da se kultura potpomaže ne samo deklarotorno već konkretno. Što je s varaždinskom kućom, sinagogom, muzejem leptira? - pita se Habijan.

U raspravu su se uključili i profesor Vjeran Strahonja s FOI-ja i bivša direktorica varaždinske Turističke zajednice Branka Tropp.

- Zamisli strahote da npr. Müller uđe u tu kuću kao u Varteksovu robnu kuću na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, ili da Zara i Bershka dođu u centar Varaždina, a ne u Lumini u Knegincu. To bi uistinu bilo strašno... Jasno je da Gradskom muzeju trebaju novi prostori, ali kakav je koncept razvoja Muzeja i Grada? - ironično je napisao Strahonja dok je Branka Tropp podsjetila na stare, ali nikad realizirane planove.

- Još 2008. Gradsko vijeće Grada Varaždina usvojilo je Plarformu za gospodarski razvoj povijesne jezgre grada Varaždina. Nažalost svi su je zaboravili. Kad bismo imali te dokumente i odlučnost da ih realiziramo, nebi danas bili svjedoci stagnaciji grada - napisala je Tropp.