Usvojen Plan gospodarenja otpadom, naglasak na odvojenom prikupljanju i recikliranju Foto: Vlada RH

Usvojen Plan gospodarenja otpadom, naglasak na odvojenom prikupljanju i recikliranju

V.M./Varaždinske vijesti | 6.1.2017. u 14:51h | Objavljeno u Aktualno

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 15. sjednici usvojila Plan gospodarenja otpadom za razdoblje 2017. – 2020. godine.

Ministar zaštite prirode i energetike Slaven Dobrović istaknuo je da je ovim Planom predviđen zaokret u sustavu gospodarenja otpadom, iz sustava koji sanira štetu u sustav koji stvara korist iz otpadnih tvari, kao medija za zaštitu resursa.

- Plan ide k jačanju onih segmenata sustava koji omogućuju, na jasan i ekonomičan način, one mjere koje potiču odvojeno prikupljanje da bi se već 2020. postigli značajni rezultati u recikliranju otpada. Očekujem da ćemo kao država s europskih statističkih začelja doći u red zemalja s najboljom statistikom. U provedbu akcijskih mjera idemo odmah, komunikacijom s jedinicama lokalne samouprave, s regionalnom razinom, definiranjem mjera i provedbom svega što čini i gradi sustav. U svemu tome računamo na participiranje građana, smatramo da su građani itekako svjesni potrebe sudjelovanja u takvoj shemi, a svakako će Uredba o komunalnom otpadu koju vrlo brzo mislimo donijeti pomoći, te će i pravedni sustav naplate to poduprijeti - naveo je ministar Dobrović.

Na novinarski upit radi li se o preambicioznome planu, postoji li podrška županija s obzirom na ogroman posao izmjene urbanističkih planova, ministar Dobrović je odgovorio da plan nije preambiciozan. Ne smatra to kritikom, jer je dobro biti ambiciozan.

- To su poželjni rezultati, to možemo napraviti, to je velik posao, ali je problem prostornih planova malo preuveličan. Naučili smo na ogromne centre za koje je trebalo proći vrlo složene procedure. Što se tiče svih ovih centara koji su poodmakli u provedbi, koristit ćemo njihovu dokumentaciju, mnogi koraci se neće morati ponavljati. Bit će nužna adaptacija u pogledu kapaciteta i sadržaja, i morat će jačati oni sadržaji koji se bave mjerama usmjerenim na postizanje ciljeva, dakle, recikliranja. Tih objekata će biti više, volimo ih zvati reciklažnim centrima sa sortirnicama, njih treba biti 60-70. Budući da se najčešće mogu smjestiti ondje gdje postoji komunalna djelatnost, procedura nije presložena - rekao je ministar uvjeren da će se svi iznenaditi kako brzo će se to događati.

Cilj je, dodao je, provesti sve mjere koje obuhvaćaju širok niz komunalnog otpada posebnih kategorija i mjere za odvojeno prikupljanje.

- Bitno je u najvećoj mjeri koristiti sredstva iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a koliki je iznos financiranja iz jedinica lokalne samouprave i eventualno iz fondova naših domaćih sredstava, pokazat će studije izvodljivosti. Radi se o tzv. procjeni funding gapa, financijskog jaza uvjetovanog profitabilnošću objekta. Cilj je maksimalno trošiti sredstva iz europskih fondova. Ne želimo imati jako skup centar u kojem je financijska shema jednostavnija, u kojima je više od 70% europskih sredstava , a ostatak dijeli Fond odnosno jedinice lokalne samouprave, međutim, proizvod je sustav koji godišnje košta i do 100 milijuna kuna u operativi - pojasnio je.

Ministar Dobrović naznačio je da se već može krenuti s javnim pozivom za financiranje 58 reciklažnih dvorišta, primarno namijenjenih posebnim kategorijama otpada, u koje se, međutim, mogu prihvatiti u pojedinim jedinicama lokalne samouprave i papir i plastika.

- Prepoznali smo da imamo osam gotovih sortirnica, reciklažnih dvorišta većeg kapaciteta, koji su spremni i za javni poziv, a kriteriji su praktički dogovoreni. Plan je bilo potrebno donijeti da se u to krene, a već ove godine možemo imati raspisan javni poziv. Glede tipske dokumentacije, da se jedinice lokalne samouprave ne moraju mučiti s time kako ona točno treba izgledati, to su tipizirana rješenja. Postoji dobra suradnja s Ministarstvom graditeljstva oko građevinskih dozvola, radimo na funkcionalnom zdravom slijedu kako bismo što prije postigli ciljeve. Vjerujem da ćemo napraviti puno u tri godine - istaknuo je ministar Dobrović.