Usprkos velikim ulaganjima, liječnici šute i dalje odlaze Foto: VV arhiva / ilustracija

Usprkos velikim ulaganjima, liječnici šute i dalje odlaze

| 7.1.2019. u 18:31h | Objavljeno u Aktualno

Iz Opće bolnice Varaždin odlaze još dva specijalista, kojima upravo ovih dana završava otkazni rok. Riječ je o dr. med. Nikši Bušiću, specijalistu internisti i v.d. voditelja Odjela za kardiologiju, te njegovoj supruzi dr. med. Nikolini Bušić, specijalisti infektologu.

Naravno, to ni izdaleka nisu svi liječnici koji su napustili varaždinsku bolnicu, dijelom iz zbog ponuda iz inozemstva, odnosno Austrije, Švicarske..., dok se (preko)brojno nemedicinsko osoblje ne smanjuje pa se postavlja pitanje koje se mjere predlažu za otklanjanje uzroka rapidnog odlaska liječnika, osim stanova za liječnike, koji zapravo uopće ne rješavaju ovaj problem.

Iako je preseljenje bračnog para Bušić u Zagreb posljedica (i) posebnih okolnosti, ipak ponovno skreće pozornost na problematiku odlaska liječnika iz varaždinske bolnice i mjera koje bi se trebale s tim u vezi poduzimati, tim više što su njihove odjele napustili već neke kolege. Zacijelo je javno najpoznatiji odlazak Siniše Cara, varaždinskog liječnika koji je nakon godina rada i školovanja za kardiologa stekao i doktorat znanost, a onda otišao raditi u ambulanti obiteljske medicine u Babinu Polju na Mljetu. Isto tako u javnosti je odjeknuo i odlazak dr. med. Sanje Zember, aktualne pomoćnice ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, koja se kao ravnateljica OBV-a, uz ostalo, zalagala za pomlađivanje voditeljskog kadra upravo zbog ublažavanja odlazaka liječnika.

Svjesni sve većeg gubitka kvalitetnog i neophodnog medicinskog kadra, zbog čega su pojedini odjela spali na „nekoliko slova“, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije Lovorka Horvat uputila je dopis ravnatelju, pročelnicima službi i voditeljima odjela OBV-a u kojem je zatražila prijedloge mjera i aktivnosti za poboljšanje uvjeta rada liječnika, a kako bi se u njihovo rješavanje, kao osnivač bolnice, uključila Varaždinka županija, koja ulaže, uz pomoć središnje vlasti, stotine milijuna kuna upravo u zdravstvo.
Ravnatelj, pročelnici i voditelji sa stajališta svog odjela ili službe, sažeto i jezgrovito trebali su pripremi analizu i ocjenu postojećeg stanja u službi ili odjelu s naglaskom na potrebni broj kadrova, kao i prijedlog mjera za otklanjanje uzroka rapidnog odlaska liječnika te plan provedbe tih mjera s njihovim opisom, načinom i rokom provedbe.

Prvenstveno se tražio skup mjera za povećanje visine plaća, poboljšanje uvjeta rada, racionalizaciju troškova službi ili odjelu s ciljem boljeg iskorištenja kapaciteta, promjene u zapošljavanju nemedicinskog kadra, osvrt na problematiku nedovoljne obrade medicinske dokumentacije s naglaskom na možebitno sankcioniranje liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Spomenuti dopis u kojem se traži analiza i ocjena postojećeg stanja kadrova, ravnatelj, pročelnici i voditelji odjela OBV primili su još početkom kolovoza. Danas, pet mjeseci kasnije, nije poznato što su dostavili jer informacija o tome nema, ali zato stižu informacije o daljnjim odlascima liječnika, njihovom polaženju na ubrzane tečajeve stranog jezika...

Više o odlasku liječnika i situaciji u varaždinskoj bolnici pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...