Uspon i pad Stjepana Ptičeka

| 14.7.2022. u 14:01h | Objavljeno u Aktualno

Ptiček je 1999. godine preuzeo tvrtku Denim service, i to od bivše supruge Željka Bunića. Tvrtka mijenja ime u Ptica, a onda u Ecoenergy 2013. godine, kada njezin vlasnik postaje Miroslav Korenika

Stjepan Ptiček bio je dugogodišnji zaposlenik, dioničar i jedan od čelnih ljudi Coneca, odnosno Coninga, sve do njihovog neslavnog završetka. Naime, njihova se imovina i danas prodaje u sklopu stečaja radi namirenja višemilijunskih dugova. Od svih bivših čelnika nekada uglednog varaždinskog poduzeća, jedino se pred sudom zbog spornih radnji u poslovanju našao upravo Ptiček, kojeg su danas priveli djelatnici PNUSKOK-a,  skupa s Robertom Gotićem, vlasnikom GK Grupe i članom varaždinskog HDZ-a, te dr. Željkom Bunićem, članom Nezavisne liste Ivana Čehoka te bivšim direktorom Varkoma, danas zaposlenikom Solvisa i predavačem na Sveučilištu Sjever.

cacic_coning_sud15_kduric.JPG

Ptiček se, naime, sudilo u slučaju Katedrala, i to zbog optužbe da je sudjelovao u izvlačenju 100.000 eura iz Coning ecogradnje preko društva AIC Zagreb, čija je odgovorna osoba također bila optužena, kao i direktor društva Hawxtar LLC s Floride, koje je bila osnivač društva AIC Zagreb.

-Obojica su znali, sukladno prethodnom dogovoru, da navedeni novac, nakon što bude plasiran, neće biti uporabljen u svrhu namjene jer društvo AIC Zagreb d.o.o. nije imalo zaključen ugovor sa Zagrebačkom nadbiskupijom u svezi obnove i izgradnje Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, a niti vraćen društvu Conong ecogradnja d.d., već da će biti isplaćen u korist trećeokrivljenog Franca Kocjana, navodilo se u optužnici.

Pitanje pozajmice AIC-u otvoreno je kada je u Coningu dogovaran sporazumni raskid ugovora o radu s Ptičekom.

-Očekivano, on je tražio što veću otpremninu s obzirom da je u Coningu radio 28,5 godina, ali mu je rečeno da ima jedan „rep“, odnosno pozajmicu, koja nije vraćena. Ukoliko Coning to naplati, povećala bi mu se otpremnina, koja je bila definirana na minimalnoj razini. O tome sam razgovarao i s Ptičekom i s Prpićem, koji me konzultirao, sugerirajući im da postignu međusobni dogovor, odnosno se napravi najbolje što može za čovjeka koji je u Coningu počeo kao inženjer, a zatim obnašao najviše funkcije, rekao je Radimir Čačić, nekadašnji suvlasnik Coninga i ministar, dodajući da se otpremnine u državnoj upravi kreću i do 180 pa i 230 tisuća kuna, dok je Ptiček napomenuo da je dobio 60 tisuća kuna.

Čačić je na sudu rekao da je Coning poslovalo sa Katoličkom crkvom jer se radi o velikom investitoru, a bio mu je poznat i njezin šef financija, Mijo Gabrić, koji je dolazio u ministarstvo na razgovore u vezi povrata imovine Crkvi. To je potvrdio i monsinjor Gabrić, kojeg kardinal Josip Bozanić bio smijenio s mjesta dekana Zbora prebendara, odabranih svećenika sa zadaćom da skrbe o financijama Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj

-U nadbiskupiji sam bio zadužen za povrat imovine, obnovu katedrale i sveučilišta, kao i gradnju samostana u Marija Bistrici. Coning je bio ozbiljno poduzeće, čijeg sam direktora Ptičeka upoznao preko Kocijana, koji je imao ured na Kaptolu, a njihove su tvrtke spremale ponude za radove, rekao je Gabrić. Kocijan je, kao je dodao, družio se s biskupima te je pomagao gradnju samostana, predstavljao poslovne partnere, ali nije bio uključen u obnovu katedrale i uređenje Katoličkog sveučilišta, iako je kao „domaći“ bio u opciji za sve te projekte. Svjedok je opisao kako se trebala financirati obnova katedrale.

- Čačić je bio suvlasnik Coninga i ministar, a mi smo od države tražili povrat oko sto milijuna eura vrijedne imovine. Ako bi nam to država vratila, od toga bi financirali i obnovu katedrale. Međutim kada sam s odvjetnikom Antom Nobilom došao k ministru Čačiću, odmah je rekao da je protiv povrata imovine Crkvi tako da je sve propalo, među kojima i naš plan obnove katedrale, za što smo već imali dogovorene skele u Njemačkoj, rekao je na sudu Gabrić, napominjući da je Coning dao ponudu za obnovu katedrale.

cacic_coning_sud8_kduric.JPG

Premda je Čačić u vezi sporne, nikad vraćene pozajmice naglašavao da  seradi o dobroj namjeri, a ne zlonamjernoj pozajmici”, a i dugogodišnja šefica financija Coninga Marija Brezovec je govorila da su takve pozajmice uobičajene, Ptiček je ipak na kraju osuđen, iako je negirao kazneno djelo, navodeći da je posudba novca dogovorena nakon što je Kocjan organizirao sastanak na Kaptolu kod Gabrića s kojim se razgovaralo o poslovima obnove tornja katedrale, zatim završetka Katoličkog fakulteta i dr.

Tek treba vidjeti kakav će biti epilog upravo započete istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) radi sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Međutim,  čini se da se (neki) akteri jako dobro poznaju, i to već niz godina. Naime, Ptiček je 1999. godine preuzeo tvrtku Denim service, i to od bivše supruge Željka Bunića. Tvrtka mijenja ime u Ptica, a onda u Ecoenergy 2013. godine, kada njezin vlasnik postaje Miroslav Korenika, koji je prošle godine tvrtku “vratio” Ptičeku... Je li ovo slučajno ili možda i ne?