Uskoro novi pozivi za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Uskoro novi pozivi za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća

VV | 13.1.2020. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Već ovog mjeseca otvorit će se novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, a potom, u dogovoru s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i poziv za obnovu obiteljskih kuća. Također, u planu je i osiguravanje dodatnih sredstava za energetsku obnovu javnih zgrada.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je brojne projekte u ovoj godini. Među njima i nove pozive za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća.
- Mladima osigurati dom kroz mjere koje provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, ali i dalje maksimalno koristiti sredstva EU fondova, su ciljevi koje ćemo slijediti i u 2020. godini. Isto tako, od iznimne je važnosti držati tempo reformskih procesa te ćemo nastaviti modernizirati sustav izdavanja dozvola, kako bi poduzetnicima, ali i svim građanima pojednostavili dostupnost svih dokumenata te da smanjili broj procedura – rekao je Štromar.
Ministarstvo graditeljstva je među rekorderima po iskoristivosti fondova EU, pa je tako ugovoreno čak 95 posto od planiranih sredstava za energetsku obnovu.
Od 2015. godine do danas objavljeno je pet poziva za energetsku obnovu javnih i višestambenih zgrada. Ugovoreno je ukupno 1.455 projekata, odnosno investicija u ukupnoj vrijednosti 550 milijuna eura.
Rekorderi u povlačenju novca iz EU
- Stalno slušamo kako Hrvatska ne povlači dovoljno sredstava iz EU fondova. Mi dokazujemo suprotno. Ugovorili smo 95 posto od planiranog pa povećavamo sredstva i povlačimo od onih manje uspješnih ministarstava kako bi raspisivali nove pozive. Imamo do sad preko 1400 obnovljenih škola, bolnica, vrtića i stambenih zgrada. Trenutno je više od 70 tisuća djece u ugodnijim učionicama, a energetska obnova obuhvatila je i preko 16 tisuća kućanstava. Toplije i ugodnije učionice i dječji vrtići, obnovljene bolnice i domovi zdravlja, veća ušteda energije u kućanstvima - sve to su rezultati energetske obnove zgrada od kojih nastaje višestruka korist, kako za gradove, općine i ustanove, tako i za sve građane. Podiže se kvaliteta života i rada te se štedi novac, i građanima i jedinicama lokalne samouprave – rekao je Štromar.
No, pošto je interes za obnovu velik, Štromar je najavio kako će se u ovj godini osigurati dodatna sredstva te najavljuje da će uskoro krenuti i novi pozivi.
Obnova višestambenih zgrada i kuća
Već ovog mjeseca otvorit će se novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, a uskoro i poziv za obnovu obiteljskih kuća. Također, u planu je i osiguravanje dodatnih sredstava za energetsku obnovu javnih zgrada.
Što se višestambenih zgrada tiče, Ministarstvo je u tu svrhu u prvoj fazi osiguralo minimalno 152 milijuna kuna s tim da je cilj povećanje alokacije. Stopa sufinanciranja bespovratnim sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznosit će, jednako kao i za prošli Poziv, 60 %.
Vezano za obiteljske kuće, Štromar najavljuje kako uskoro ide javna rasprava o tom pozivu, a potom će se ljudi moći i javiti.
-Tijekom prošle godine radilo se na pripremi programa, a prije samog poziva, program će biti na javnoj raspravi pa pozivam građane da se uključe – rekao je Štromar.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...